29 april 2024

CIO's moeten hun keuzevrijheid opeisen

Decennialang is de manier waarop de IT-industrie opereert niet echt veranderd. Onderzoeksbureaus publiceren analyses en ranglijsten van de beschikbare hardware- en software-oplossingen. Velen zijn zich er niet van bewust dat er voor een goede positie ook vaak een financiële 'compensatie' aan te pas komt. Pay for Play, of te wel voor wat hoort wat. En CIO's nemen geen risico's: maar al te vaak beperken ze zich tot het kiezen van de oplossingen aan de bovenkant van de ranglijst, om hun keuze en de kosten die deze met zich meebrengen gemakkelijk te rechtvaardigen. Geen risico’s nemen betekent vaak niet te veel vragen stellen. De onderzoeksresultaten zijn niet betrouwbaar omdat het volledige scala aan beschikbare oplossingen niet is meegenomen. Software-defined storage heeft vaak geen speciale categorie, waardoor het voortdurend in de schaduw staat van de doorsnee oplossingen. Zou dit zo zijn omdat het geld bespaart op zowel hard- als software en daarom de markt verstoort?

CIO's moeten hun keuzevrijheid opeisen image

Het beheer van gegevensopslag moet makkelijker worden gemaakt. Keuzevrijheid in toekomstige architecturen is daarom essentieel. Dit zorgt niet alleen voor meer gemak, maar ook voor aanzienlijke besparingen. Om dit te bereiken is het erg belangrijk om het nemen van initiatief en risico's binnen het bedrijf aan te moedigen. Soms wint niet de leverancier waarvan je denkt dat hij de sterkste is, en dit geldt ook in de IT. Denk aan Compaq: een klein, onbekend Amerikaans bedrijf dat in 1998 de markt verraste toen het Digital kocht voor bijna 10 miljard dollar.

Neem bijvoorbeeld het bedrijf Atos. Een bedrijf waar CIO's mee in zee blijven gaan, ook al zijn er stevige geruchten dat dit bedrijf op de rand van faillissement staat... Codes doorbreken, de relevantie van oplossingen die al in gebruik zijn in twijfel trekken, zelfs als dat betekent dat er nieuwe tools worden ontdekt die nooit eerder zijn overwogen en echt innovatief zijn. De stabiliteit en financiële gezondheid van leveranciers bekijken op basis van hun gegevens, niet van hun plaats op een ranglijst. Testen, om uiteindelijk een op maat gemaakte oplossing te vinden die echt werkt. Ook voor IT-afdelingen geldt: er leiden meerdere wegen naar Rome.

Toegegeven: deze aanpak vereist een verhoogde waakzaamheid. Maar is vrijheid niet de moeite waard? Zonder in de valkuilen van open source te stappen - waarvan het model, dat voortdurend in opbouw is en geen bijbehorende diensten heeft, niet altijd geschikt is voor de zakelijke wereld - is het mogelijk om na te denken over alternatieven, zoals agnostische oplossingen die de toekomstige beslissingen van de IT-afdeling niet beperken. Naar het voorbeeld van Linux, dat de leidende posities van Apple en Microsoft overhoop heeft gegooid, ligt het alternatief soms binnen handbereik. Het is heel eenvoudig: het enige criterium voor alle IT-keuzes zou de beschikbaarheid van uw gegevens, security en de afwezigheid van technische beperkingen moeten zijn. Een utopie? Nee: het is slechts een kwestie van willen.

We nemen de IT-omgeving al enkele decennia waar, en daardoor zien we dat het mogelijk is om vrijheid en onafhankelijkheid terug te geven aan IT-afdelingen, zodat die meer vragen kunnen stellen. Net zoals bij de energietransitie is de taak van IT-afdelingen enorm groot: afstand nemen van verouderde modellen om innovatieve benaderingen en alternatieven te ontdekken die hen op termijn echte vrijheid bieden.

Door: Ekrem Koç (foto), Sales Director Benelux en Turkije bij DataCore

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Nutanix BN start 6 mei - 20 mei