Redactie - 12 maart 2014

Unified Enterprise levert EMC VNX 5400-serie storage aan Regionale Omroep L1 uit Maastricht


Regionale Omroep L1 uit Maastricht is onlangs live gegaan met een volledig nieuwe storage-omgeving op basis van EMC VNX-technologie. Dankzij de nieuwe storage-omgeving is de Limburgse omroep klaar om de enorme datagroei in de (nabije) toekomst op te vangen. Bovendien bespaart de organisatie flink op beheerkosten dankzij centrale opslag en beheer van alle data. De oplossing is geïmplementeerd door een team met specialisten van EMC en partner Unified Enterprise uit Utrecht.

L1 is de oudste regionale omroep van Nederland. Ongeveer honderd medewerkers houden zich zeven dagen per week bezig met de productie van nieuws (m.n. actueel nieuws en sport), achtergronden en verslaggeving van evenementen voor de diverse media van L1. Daarnaast worden regelmatig commerciële videoproducten in opdracht van derden gemaakt. Zij maken daarbij gebruik van een keur aan IT-systemen. Doordat deze systemen in de loop der jaren één voor één in gebruik zijn genomen, zijn IT-eilanden ontstaan voor onder andere de kantoorautomatisering en de videoplatformen. Alle systemen hadden eigen storage-oplossingen, met eigen protocollen en eigen disaster recovery. Dit maakte de IT-infrastructuur van L1 niet alleen onveilig en omslachtig in het beheer, het was ook niet schaalbaar. Omdat L1 steeds meer video in HD maakt, groeit de hoeveelheid data snel. Daarom was de ontstane situatie niet langer wenselijk.

Niels van Zwieten, netwerkbeheerder AV/ICT bij L1: “Om te kunnen blijven groeien, was het noodzakelijk dat wij onze storage-omgeving grondig zouden aanpakken. Bij L1 groeit de hoeveelheid data exponentieel. Om die gegevens beheersbaar, veilig en altijd beschikbaar te houden, gingen we op zoek naar een partij die ons daarbij kon adviseren en praktisch helpen. Die vonden we in Unified Enterprise. Zij adviseerden ons om een storage-infrastructuur te bouwen die niet alleen nu volstaat, maar ook klaar is voor de toekomstige groei. Samen met mensen van EMC hebben zij een robuuste omgeving neergezet waarmee L1 direct al kan besparen op beheerkosten dankzij een intuïtieve, centrale interface voor zowel onze video alsook onze kantoorautomatisering.”

VNX 5400
L1 is de eerste organisatie in Nederland die de nieuwe VNX 5400-serie van EMC in gebruik heeft genomen. Deze oplossing is eenvoudig schaalbaar en biedt mede dankzij flash-technologie extreem hoge prestaties. Het systeem maakt gebruik van Fully Automated Storage Tiering-technologie (FAST) dat op basis van het gebruik van een bestand bepaalt op welke storage-laag deze wordt opgeslagen. Het systeem beschikt tevens over deduplicatie-functionaliteit waardoor data nooit dubbel en dus zeer efficiënt wordt opgeslagen.

Wouter Kolff, Advisory Technology Consultant bij EMC: “We zijn trots op het traject dat we samen met onze partner Unified Enterprise hebben gedaan bij L1. Niet alleen omdat dit een schoolvoorbeeld is van een moderne storage-omgeving, belangrijker is dat L1 is geholpen met een echte oplossing voor de lange termijn. Dankzij het gemak van een centrale storage-pool en beheerconsole kan L1 direct besparen op beheerkosten. Bovendien is L1 er zeker van dat data te allen tijde beschikbaar blijft met behulp van een degelijk disaster recovery-plan met uitwijklocatie in Venlo, waar L1 een tweede vestiging heeft.”