Wouter Hoeffnagel - 26 april 2015

'Vier op de tien bedrijven vertrouwt in 2016 volledig op BYOD'

Bring Your Own Device (BYOD) wordt steeds populairder. In 2016 verwacht vier op de tien organisaties volledig te vertrouwen op van een BYOD-beleid als het gaat om mobiele apparaten. 4 op de vijf bedrijven heeft naar verwachting in 2020 een BYOD-beleid opgesteld.

Dit blijkt uit onderzoek van NewsWeaver, dat de resultaten in een infographic heeft verzameld. Eén op de vijf Europese werknemers werkt per week meer dan 10 uur niet op kantoor. Slechts één op de vijf werknemers in de grote organisaties is echter ook daadwerkelijk goed uitgerust om weg van de vaste werkplek te kunnen werken. Twee op de vijf werknemers zegt dat de mobiele apparaten die hiervoor worden gebruikt te oud en te langzaam zijn.
Eén op de vijf mkb’ers blijkt de productiviteit met meer dan 30% te hebben verhoogd door mobiel werken te omarmen.

Eigen apps gebruiken
Bring Your Own App (BYOA), waarbij werknemers naast een eigen mobiele apparaten ook eigen mobiele applicaties mogen meenemen naar de werkvloer, is populair. BYOA heeft echter voor- en nadelen. Als voordeel noemt NewsWeaver lagere capital expenditures voor software(licenties) en lagere kosten voor het trainen van werknemers, aangezien zij al bekend zijn met apps.

Nadelen zijn een hogere kans op virussen en malware, een groter risico dat data verloren gaat of uitlekt en problemen rond tijd- en reputatiemanagement voor misbruik door werknemers. Twee op de vijf senior IT-professionals vermoedt dat data weglekt uit hun organisatie door het gebruik van onbeheerder file sharingdiensten als Dropbox en Hightail.

Rogue apps
Het is overigens wel belang werknemers de mogelijkheid te geven de juiste apps te gebruiken. Medewerkers die deze mogelijkheid niet nemen zoeken namelijk massaal naar een manier om functionaliteit toch te kunnen gebruiken. Zo geeft de helft van alle ondervraagde werknemers aan ‘rogue apps’ te gebruiken voor hun werk. Dit zijn apps die werknemers zelf meenemen, zonder dit te melden aan hun IT-afdeling.

Alle resultaten van NewsWeaver zijn hier te vinden.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 SLTN Vierkant
SentinelOne BN BW 11-09 tm 18-09-2023