Redactie - 02 juli 2015

Mkb’er, het is tijd om uw databack-up goed te regelen

Hikt u weleens aan tegen het veranderen van uw wachtwoord bij online bankieren of op uw werk? We hebben het allemaal: pas als je gedwongen wordt, ga je het doen. Of als het misgaat. Iets met een kalf en een put? Het geldt in ieder geval ook voor het maken van een veilige back-up: een hot topic binnen veel mkb-ondernemingen de afgelopen jaren. Begrijpelijk, want door de crisis zat er niet veel rek meer in het IT-budget. Nu de economie aantrekt, is het tijd om goed na te denken over een IT-infrastructuur waarmee u de continuïteit van uw bedrijf garandeert. En een die het liefst ook de groei ondersteunt.

Mkb-ondernemingen hebben een aantal moeilijke jaren achter de rug. Vooral investeringen in IT zijn achtergebleven. Ze staan nu voor de keuze: vervangen wij onze IT-infrastructuur of gaan we outsourcen? Daarover wil ik u graag de volgende overwegingen meegeven.

1.       Bescherming van investering

Die dure server in het serverhok hoeft niet bij het oud ijzer. Bij een hybride oplossing gaat de back-up naar een andere locatie of naar een datacenter, en u houdt zelf een productieserver in huis. Dat is veilig en zo beschermt u uw investering.

2.       Professioneel beheer en beveiliging

Juist in de wat kleinere mkb-ondernemingen wil het nog weleens voorkomen dat de werknemer met het meeste verstand van ICT ook de beheerder is van de bedrijfsservers. Maar de ontwikkelingen gaan zo snel, dat je het beheer – en zeker de beveiliging – beter aan een professional kunt overlaten. Zelf een professional inhuren kan natuurlijk ook, maar dan bent u zeker zes maanden verder. En er is geen garantie op een goede match. Bovendien: wat doet u als uw IT-beheerder op vakantie gaat of ziek wordt?

3.       Opschalen

Ik ga ervanuit dat uw bedrijf de komende jaren groeit. Is het dan eenvoudig om de servercapaciteit bij uw eigen server op te schalen? Houd hier rekening mee. In een datacenter is de capaciteit eenvoudig uit te breiden, en juist bij seizoenspieken of groei is dat een prettige omstandigheid.

4.       Updaten en upgraden

De ontwikkelingen binnen de IT gaan nogal hard – heeft uw IT-personeel de tijd om dit bij te houden? Of het nu gaat om hardware, software of beveiliging: het is meer dan een dagtaak. Daarom is het fijn als de laatste beveiligingspatch voor u geregeld wordt en het IT-personeel zich kan richten op de kerntaken.

5.       Snel weer op de been bij calamiteiten

Bij calamiteiten – zoals waterschade, brand, inbraken of een kop koffie over de server – staat de back-up van de bedrijfsdata en applicaties veilig op een andere plek. De werknemers kunnen binnen enkele minuten weer aan de slag en hebben toegang tot alle data. Ook als een bestand per ongeluk wordt gewist, is die binnen de kortste keren weer terug te halen van de back-upserver.

6.       Desktops virtualiseren

En als u toch een deel van uw IT onderbrengt in de cloud, waarom dan niet meteen de desktops virtualiseren? Dat wil zeggen dat medewerkers hun applicaties en data uit de cloud halen en niet van de server in het serverhok. Ook hier is continuïteit van de bedrijfsvoering een goede motivatie.  Zo’n gevirtualiseerde omgeving kan ook Windows-gebaseerd zijn. Daarmee biedt u uw medewerkers tools die eenvoudig in het gebruik zijn, kwalitatief hoogwaardig en toch betaalbaar. En dat willen we allemaal.

7.       Publieke of private cloud?

Dit is een discussie die alom wordt gevoerd. Amazon, Google en Microsoft (Azure) bieden diensten voor een publieke cloud. Data en applicaties gaan dan over het internet. Dat hoeft geen probleem te zijn voor standaardapplicaties en applicaties die niet-bedrijfskritisch zijn. Wordt de applicatie zwaarder, evenals de bestanden, dan is een private cloud een betere optie. De nabijheid van de cloudaanbieder maakt ook dat SLA’s flexibeler te formuleren zijn en dat de lijn met de dienstverlener veel korter is.

Ga op zoek naar een partner die een back-up- en data recovery-oplossing biedt, die perfect aansluit bij uw bedrijfsvoering. Nu is het moment om hierover na te denken en actie te ondernemen. Want denken: ‘Dat overkomt ons niet’, is de grootste fout die u kunt maken. 

Door: David Vella, CEO van Altaro Software