Redactie - 12 december 2017

Netwerkautomatisering bevordert efficiëntie, beveiliging en innovatieve dienstverlening

Netwerkautomatisering bevordert efficiëntie, beveiliging en innovatieve dienstverlening image

Juniper Networks, leverancier van geautomatiseerde, schaalbare en beveiligde netwerken, maakt de resultaten bekend van een onafhankelijk onderzoek naar de status van projecten en strategieën voor netwerkautomatisering van bedrijven in de regio Europe, Middle East & Africa (EMEA) en hun ambities voor de komende twee jaar. Het onderzoek, dat werd uitgevoerd in de zomer van 2017 door IDC, geeft een inkijk in de resultaten, houdingen en plannen ten aanzien van netwerkautomatisering van bedrijven in Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Saudi-Arabië en het Verenigd Koninkrijk.

Volgens het onderzoek zal tussen de 58 en 61 procent van alle respondenten de komende twee jaar gebruikmaken van een bepaalde vorm van netwerkautomatisering. Verder blijkt dat netwerkautomatisering voor veel bedrijven een strategische prioriteit vormt. 77 procent van alle respondenten bevestigt dat hun senior IT- en netwerkmanagers inkoopbeslissingen nemen die hiermee verband houden. “Als gevolg van de digitale transformatie die mogelijk wordt gemaakt door derde-platformtechnologieën (cloud computing, mobiliteit, big data en social media) gooien veel organisaties hun technologie en bedrijfsvoering volledig op de schop. De steeds hogere eisen ten aanzien van snelheid, schaalomvang en beveiliging nopen bedrijven tot het automatiseren van de handmatige netwerkprocessen die de pijler van hun digitale activiteiten vormen. IDC is van mening dat de inzet van netwerkautomatisering de komende ruwweg twee jaar gestaag zal toenemen. Om problemen te voorkomen moeten ondernemingen hun technische mogelijkheden en bedrijfsdoelstellingen nauwgezet op elkaar afstemmen en kiezen voor technologiepartners met sterke, in de praktijk bewezen automatiseringsvaardigheden,” aldus Chris Barnard (foto), vice president, European Telecoms & Networks bij IDC.

De belangrijkste nieuwsfeiten:

De belangrijkste drie drijfveren voor bedrijven om een beroep te doen op netwerkautomatisering zijn verbeterde operationele efficiëntie (43 procent), de mogelijkheid om innovatieve diensten te ontwikkelen (41 procent) en verbeterde beveiligingsmogelijkheden (34 procent).

Gevraagd naar de specifieke zakelijke voordelen die netwerkautomatisering te bieden heeft, verwijzen de respondenten naar een lagere kans op menselijke fouten (44 procent), lagere operationele en kapitaalkosten (43 procent) en krachtiger beveiliging (39 procent). Het behalen van concurrentievoordeel staat in alle gevallen centraal.

Ondanks de duidelijke voordelen die de respondenten in netwerkautomatisering zien, realiseren zij zich ook dat het belangrijk is om de nodige voorzichtigheid in acht te nemen. De drie belangrijkste struikelblokken zijn zorgen over de beveiliging (41 procent), de steile leercurve (39 procent) en ‘directe’ kosten (38 procent).

Deze voor- en nadelen lijken met elkaar in tegenstrijd te zijn. Dit wijst op een kloof tussen de verwachte bedrijfsrisico’s en voordelen van netwerkautomatisering.

De verwachtingen en zorgen rond netwerkautomatisering onder de respondenten en de bedrijven die zij vertegenwoordigen blijken vrijwel identiek te zijn. Waar sommige respondenten erop vertrouwen dat het verkleinen van de kans op menselijke fouten zal resulteren in verbeterde bescherming van data en gebruikers, maken andere respondenten zich zorgen dat de IT-afdeling door deze automatiseringsslag haar grip verliest op de bescherming van apparaten en data.

De onderzoeksresultaten lijken erop te wijzen dat er nog steeds veel werk te verrichten valt voor bedrijven in de EMEA-regio. 46 procent van de respondenten is van mening dat netwerkautomatisering onvoldoende binnen hun strategie voor digitale transformatie past.

“De resultaten van dit rigoureuze onderzoek van IDC naar bedrijven die momenteel bezig zijn met projecten rond digitale transformatie, sluiten perfect aan op wat wij in de praktijk zien en horen bij klanten in EMEA. In mijn ervaring doen de slimste projecten rekening een beroep op netwerkautomatisering als kernonderdeel van de infrastructuur voor digitale transformatie. Dit stelt bedrijven in staat om dynamische flexibiliteit, innovatiemogelijkheden en voortdurende wijzigingen van systemen en processen te omarmen. We werken nauw met onze klanten samen om door middel van automatisering hun netwerk te vereenvoudigen en bij te dragen aan zakelijke innovatie”, zegt Marcus Jewell, senior vice president en directeur EMEA bij Juniper Networks

Bron: IDC InfoBrief in opdracht van Juniper Networks, Network Automation, september 2017. Onderzoeksmethodiek: 600 organisaties met elk meer dan 1000 werknemers werden in juli en augustus 2017 telefonisch ondervraagd door IDC. De ondervraagde organisaties waren bedrijven (540) en leveranciers van communicatiediensten (60) in Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Saudi-Arabië en het Verenigd Koninkrijk. De respondenten waren IT-professionals die de verantwoordelijkheid droegen voor het ontwerp en het beheer van het netwerk en de beveiligingsarchitectuur binnen datacenters, storage-omgevingen en serverparken.

FOBT2023 | Banner vierkant - REGISTER Cloudian BW - week 11/12-2023
ALSO CTV BW 23-05-2023 t/m 30-05-2023