Redactie - 11 februari 2018

Eigen chat-app voor Turkije

Turkije gaat de concurrentie aan met de populaire WhatsApp Messenger-service van Facebook. Hiervoor heeft het een eigen app gelanceerd voor binnenlandse berichten. 

Regiringcritici
Bij regeringscritici roept het de vraag op of Ankara het nieuwe platform zou kunnen gebruiken om het toezicht aan te scherpen na het al achttien maanden durende hardhandig optreden na de poging tot staatsgreep.

PttMesenger
De app, PttMessenger, is genoemd naar het Turkse post- en telegraaf-directoraat (PTT). PttMessenger werd deze week geïntroduceerd bij overheidsinstellingen en enkele particuliere bedrijven. Naar verwachting is de app binnen zes maanden voor het publiek beschikbaar. PttMessenger voorziet in een "systeem dat veiliger is dan WhatsApp", zei regeringswoordvoerder Bekir Bozdag. "Aangezien er geen gegevens worden opgeslagen bij de server, is het onmogelijk om toegang te krijgen tot deze gegevens."Twijfel

Angst
Critici twijfelen aan de suggestie dat PttMessenger-gegevens niet kunnen worden achterhaald. Er is juist angst dat het de autoriteiten meer mogelijkheden zal bieden om afwijkende meningen te volgen.

De Turkse regering blokkeerde in het verleden onder meer Facebook, WhatsApp, Twitter, Wikipedia en YouTube als gevolg van onrust in het land.

SLTN Vierkant Veeam On BW tm 12 juni 2023 Alleen DI Leaders
Nutanix BW/BN 30-05 tm 15-06-2023