Wouter Hoeffnagel - 04 januari 2019

Bijna 9 op de 10 bedrijven heeft lage BI en analytische volwassenheid

Bijna 9 op de 10 bedrijven heeft lage BI en analytische volwassenheid image

Ruim 87 procent van organisaties kan worden geclassificeerd als bedrijven met een lage business intelligence (BI) en analytische volwassenheid. Dit creëert een groot obstakel voor organisaties die de waarde van hun datamiddelen willen vergroten en opkomende analyses willen exploiteren. 

Dit blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Gartner Organisaties met een lage volwassenheid vallen in "basis" of "opportunistische" niveaus op Gartner’s IT Score for Data and Analytics. Organisaties op het basisniveau hebben BI-capaciteiten die grotendeels gebaseerd zijn op spreadsheets en persoonlijke gegevensuittreksels. Mensen op opportunistisch niveau geven aan dat individuele bedrijfseenheden hun eigen gegevens en analytische initiatieven nastreven als op zichzelf staande projecten, zonder leiderschap en centrale sturing.

"Lage BI-volwassenheid beperkt analytische leiders ernstig die proberen BI te moderniseren", zegt Melody Chien, senior director analist bij Gartner. "Het heeft ook een negatieve invloed op elk deel van de analytische workflow. Als gevolg hiervan kunnen analytische leiders moeite hebben om het gebruik van moderne BI-mogelijkheden en nieuwe technologieën te versnellen en uit te breiden."

Verspreiding BI-capaciteiten vertraagd

Volgens Chien vertonen organisaties met een lage volwassenheid specifieke kenmerken die de verspreiding van BI-capaciteiten vertragen. Deze omvatten een primitieve of verouderde IT-infrastructuur; beperkte samenwerking tussen IT- en zakelijke gebruikers; gegevens die zelden gekoppeld zijn aan duidelijk verbeterde bedrijfsresultaten; BI-functionaliteit die voornamelijk is gebaseerd op rapportage; en knelpunten veroorzaakt door het centrale IT-team dat inhoudautorisatie en datamodelvoorbereiding afhandelt.

"Organisaties met een lage volwassenheid kunnen leren van het succes van meer volwassen organisaties", zegt Chien. "Zonder het wiel opnieuw uit te vinden en dezelfde fouten te maken, kunnen analytics leaders in organisaties met een lage BI het meeste uit hun huidige bronnen halen om de moderne BI-implementatie te versnellen en de reis naar een hogere volwassenheid te starten."

Vier stappen

Gartner heeft vier stappen in kaart gebracht op het gebied van strategie, mensen, governance en technologie die leiders in data en analyses kunnen volgen om de mogelijkheden van hun organisaties voor een grotere bedrijfsimpact te ontwikkelen:

1. Ontwikkel holistische data- en analysestrategieën met een duidelijke visie

Organisaties met een lage BI-volwassenheid vertonen vaak een gebrek aan bedrijfsgegevens en analytische strategieën met een duidelijke visie. Bedrijfsunits voeren individueel gegevens- of analyseprojecten uit, wat resulteert in gegevenssilo's en inconsistente processen.

Leiders van data en analyses moeten samenwerken met IT en bedrijfsleiders om een ??holistische BI-strategie te ontwikkelen. Ze moeten de strategie ook beschouwen als een continu en dynamisch proces, zodat rekening kan worden gehouden met toekomstige bedrijfs- of milieuveranderingen.

2. Creëer een flexibele organisatiestructuur

Bedrijven moeten over mensen, vaardigheden en essentiële structuren beschikken om vaardigheden te ontwikkelen en veilig te stellen. Ze moeten volgens Gartner anticiperen op komende behoeften en zorgen dat de juiste vaardigheden, rollen en organisaties bestaan, worden ontwikkeld of kunnen worden aangewend om het werk te ondersteunen dat is geïdentificeerd in de strategie voor gegevens en analyses.

Met beperkte analysemogelijkheden in eigen huis, adviseert Gartner data- en analysedirecteuren te streven naar een flexibel werkmodel door 'virtuele BI-teams' te bouwen met leiders en gebruikers van bedrijfseenheden.

3. Implementeer een data governance-programma

De meeste organisaties met een lage BI-volwassenheid hebben geen formeel gegevensbeheerprogramma. Vaak weten deze partijen volgen Gartner niet waar ze moeten beginnen.

Analytics-leiders kunnen governance beschouwen als de 'spelregels', stelt het onderzoeksbureau. Die regels kunnen bedrijfsdoelstellingen ondersteunen en stellen de organisatie ook in staat om de kansen en risico's in de digitale omgeving in evenwicht te brengen. Governance is ook een raamwerk dat de beslissingsrechten en autorisatiemodellen beschrijft die moeten worden opgelegd aan gegevens en analyses.

4. Maak geïntegreerde analyseplatforms 

Organisaties met een lage ontwikkelingsgraad hebben vaak een primitieve IT-infrastructuur. Hun BI-platforms zijn traditioneler en rapportagegericht, ingebed in Enterprise Resource Planning-systemen of eenvoudige afzonderlijke rapportagetools die beperkt gebruik ondersteunen.

Om hun volwassenheid op het gebied van analyses te verbeteren, moeten leiders op het gebied van gegevens en analyses rekening houden met geïntegreerde analyseplatforms die hun huidige infrastructuur uitbreiden met moderne analysetechnologieën.

De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op 813 antwoorden verzameld van Gartners ITScore voor gegevens en analyse van oktober 2017 tot juni 2018. Meer informatie is beschikbaar in het rapport 'Vier stappen om gegevens- en analysemogelijkheden te verbeteren wanneer de bedrijfsintelligentie tot een minimum is beperkt'.

FOBT2023 | Banner vierkant - REGISTER Cloudian BW - week 11/12-2023
NTT BN start 31-5 TM 14-5