Witold Kepinski - 24 juni 2019

Cloud IT infrastructuur markt groeit dit jaar minder hard

Cloud IT infrastructuur markt groeit dit jaar minder hard image

IDC meldt in zijn cloud IT Infrastructure tracker dat in het eerste kwartaal van 2019 de verkoop van IT-infrastructuurproducten (server, storage en ethernet switches) voor cloud omgevingen, inclusief public en private cloud, met 11,4 procent jaar op jaar groeide naar een omzet van 14,5 miljard dollar. Dell Technologies, HPE, Cisco, Lenovo en Inspur wisten allen een beetje in marktaandeel te groeien ten koste van de ODM-leveranciers.

IDC verlaagde ook zijn prognose voor de totale uitgaven aan cloud IT-infrastructuur in 2019 tot 66,9 miljard dollar. Dat is een daling van 4,5 procent ten opzichte van de voorspelling van het vorige kwartaal - met een tragere groei op jaarbasis van 1,6 procent.
De omzet van leveranciers uit de verkoop van hardware-infrastructuur aan openbare cloud-omgevingen in 1Q19 daalde met 13,4 procent in vergelijking met het vorige kwartaal (4Q18), maar steeg met 8,9 procent op jaarbasis naar 9,8 miljard dollar. Dit marktsegment wordt nog steeds sterk beïnvloed door de vraag van een handvol hyperscale serviceproviders, waarvan de uitgaven voor IT-infrastructuur meestal op en neer schommelingen vertonen.

Public Cloud

Na een sterke prestatie in 2018 verwacht IDC dat het segment public cloud IT-infrastructuur af zal koelen in 2019, waarbij de omzet van leveranciers daalt naar 44,5 miljard dollar, een daling van 2,2 procent ten opzichte van 2018. Hoewel het de meerderheid van de uitgaven voor cloud IT-omgevingen zal blijven verrekenen , zal zijn aandeel dalen van 69,1 in 2018 tot 66,5 procent in 2019.

Private Cloud

Daarentegen De bestedingen aan private cloud IT-infrastructuur zijn stabieler gegroeid sinds IDC de verkoop van IT-infrastructuurproducten in verschillende implementatieomgevingen begon te volgen. In het eerste kwartaal van 2019 stegen de inkomsten van leveranciers uit private cloud omgevingen met 16,9 procent ten opzichte van vorig jaar tot 4,7 miljard dollar. IDC verwacht dat de bestedingen in dit segment in 2019 jaar op jaar met 10,1 procent zullen stijgen.

Infrastructuur

Over het algemeen bevindt de IT-infrastructuursector zich op een kruispunt wat betreft de verkoop van producten aan cloud versus traditionele IT-omgevingen. In 3Q18 haalden leveranciersinkomsten uit cloud-IT-omgevingen voor het eerst meer dan de grens van 50 procent, maar zijn sindsdien onder deze belangrijke drempel gezakt. In 1Q19 waren cloud IT-omgevingen goed voor 48,8 procent van de omzet van de leverancier. Voor het volledige jaar 2019 zullen de uitgaven voor cloud-IT-infrastructuur net onder de 50 procent blijven, namelijk 49,4 procent. Op de lange termijn verwacht IDC echter dat de uitgaven voor cloud-IT-infrastructuur gestaag zullen groeien en het niveau van uitgaven aan traditionele IT-infrastructuur in 2020 en daarna duurzaam zullen overschrijden.

Ethernet Switches

Uitgaven voor de drie technologiesegmenten in cloud-IT-omgevingen zullen naar verwachting leiden tot groei voor Ethernet-switches en opslagplatforms, terwijl rekenplatforms naar verwachting zullen dalen in 2019. Ethernet-switches zullen het snelst groeien met 20,9 procent, terwijl de uitgaven voor opslagplatforms enigszins zullen groeien op 1,9 procent. Ondertussen zullen rekenplatforms in 2019 met 2,8 procent afnemen, maar zullen de grootste uitgavencategorie voor cloud IT-infrastructuur blijven op 34,2 miljard dollar.

Cloud

De verkoop van IT-infrastructuurproducten in traditionele (niet-cloud) IT-omgevingen bleef stabiel in vergelijking met 1Q18. Voor het volledige jaar 2019 wordt verwacht dat de wereldwijde uitgaven aan traditionele niet-cloud IT-infrastructuur met 3,5 procent zullen dalen, omdat de technologie-verversingscyclus die de marktgroei in 2018 heeft versneld afneemt. Tegen 2023 verwacht IDC dat de traditionele niet-cloud IT-infrastructuur slechts 42,4 procent van de totale wereldwijde IT-infrastructuuruitgaven zal vertegenwoordigen (van 51,9 procent in 2018). Dit aandeelverlies en het groeiende aandeel van cloud omgevingen in de totale uitgaven voor IT-infrastructuur is gebruikelijk in alle regio's.

Pijnpunten

"Aangezien de algehele IT-infrastructuur een periode van vertraging doormaakt na een uitstekend 2018, kunnen de belangrijke trends op korte termijn enigszins verstoord lijken", zegt Natalya Yezhkova, vice-president research, Infrastructure Systems, Platforms and Technologies bij IDC. "IDC’s lange termijn verwachtingen zijn sterk terug te voeren op de continue groei van cloud IT-infrastructuuromgevingen, met leveranciers en serviceproviders die nieuwe manieren vinden om cloud services te leveren, inclusief van IT-infrastructuur die bij klanten wordt gebruikt, hebben eindgebruikers minder obstakels en pijnpunten bij het adopteren van cloud / op services gebaseerde IT. "

Europa

De meeste regio's hebben hun inkomsten uit cloud IT Infrastructure in 1Q19 gegroeid. Het Midden-Oosten en Afrika groeide het snelst met 35,3% jaar op jaar, gevolgd door West-Europa met een groei van 25,4 procent op jaarbasis. Andere teeltgebieden 1Q19 omvatten Midden- en Oost-Europa (18,3 procent), Canada en Japan (beide op 14,6 procent), de Verenigde Staten (10,7 procent) en China (5,4 procent). De inkomsten uit IT-cloud infrastructuur daalden lichtjes in dezelfde periode in Azië / Pacific (exclusief Japan) (APeJ) met 1,2 procent en in Latijns-Amerika met 0,2 procent.

Verwachtingen

Op lange termijn verwacht IDC dat de uitgaven voor cloud IT-infrastructuur zullen groeien met een samengestelde jaarlijkse groei van vijf jaar (CAGR) van 7,5 procent, een bereik van 94,5 miljard dollar in 2023 en 57,6 procent van de totale IT-infrastructuuruitgaven. Publieke cloud infrastructuur neemt 66,2 procent van dit bedrag voor zijn rekening en groeit met een CAGR van 6,6 procent. Uitgaven aan private cloud infrastructuur zullen groeien met een CAGR van 9,4 procent.

Gartner BW start 5 juli tm 4 nov 2023 SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023
Netgear banner liggend start week 14