Witold Kepinski - 20 september 2019

Duitse Ministerie wil minder afhankelijk zijn van Microsoft technologie

Duitse Ministerie wil minder afhankelijk zijn van Microsoft technologie image

HHet Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken (Bundesministerium des Innern) ofwel BMI is van plan minder afhankelijk van specifieke IT-leveranciers te worden, met name Microsoft. Het ministerie wil zijn digitale soevereiniteit versterken.

In een officiële verklaring stelt de federale minister van Binnenlandse Zaken voor Duitsland, Horst Seehofer, dat de organisatie zijn digitale soevereiniteit te willen waarborgen, door de afhankelijkheid van individuele IT-leveranciers te verminderen. "We overwegen ook alternatieve programma's om bepaalde software te vervangen. Dit gebeurt in nauwe coördinatie met andere EU-landen."

Het Duitse ministerie liet een strategische marktanalyse laten uitvoeren door consultants PwC, resulterend in een rapport die onlangs is gepubliceerd. Daarin staan de bevindingen rond de IT-afhankelijkheid van commerciële softwareleveranciers, met een speciale focus op Microsoft vanwege het intensieve gebruik van haar producten en de manier waarop ze onderling zijn verbonden. Het gaat hierbij met name om Microsoft Office, Windows voor devices, Windows Server en Office 365.

Oracle en SAP worden ook benoemd maar die zijn minder dominant omdat het om afzonderlijke productsegmenten gaat zoals een database of een ERP.

In het rapport staat dat geïntegreerde cloud-gebaseerde toepassingen zoals Office 365, Dynamics 365 en AI gestuurde applicaties op Azure voor klanten meer toegevoegde waarde biedt. Maar de Microsoft toepassingen verhogen ook de lock-in omdat de toegevoegde waarde voortkomt uit uitsluitend gecombineerde Microsoft technologie.

Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024