Wouter Hoeffnagel - 17 november 2020

Kort geding tegen KPN-topman over veiligheid 5G-netwerken

Kort geding tegen KPN-topman over veiligheid 5G-netwerken image

De Nationale Bond tegen Overheidszaken wil dat Joost Farwerck uitleg geeft over de veiligheid van het 5G-netwerk van KPN. De organisaties heeft een kort geding aangespannen en zegt zich zorgen te maken over gezondheidsrisico's verbonden aan 5G-straling.

De organisatie stond maandag in de rechtbank en betoogde hier dat Farwerck als topman van KPN verantwoordelijk is voor de veiligheid van het 5G-netwerk van het bedrijf. De organisatie vertegenwoordigt naar eigen zeggen 9.000 burgers.

Ook kort gedingen tegen andere topmannen

Naast KPN-topman Farwerck heeft de bond ook een kort geding aangespannen tegen topman Søren Abildgaard T-Mobile en en CEO Jeroen Hoencamp van VodafoneZiggo. Het kort geding tegen Abildgaard vindt op 7 december plaats, waarna die tegen Hoencamp op 10 december volgt.

In het kort geding dat nu plaatsvindt stelt KPN dat er geen grond is voor het kort geding. De provider wijst erop zich aan de spelregels van de markt te houden. De bond zou zich volgens het telecombedrijf juist op de overheid moeten richten, en niet op een telecombedrijf. Ook benadrukt KPN de zorgen van critici serieus te nemen en bekend te zijn met de maatschappelijke discussie rondom de veiligheid van 5G-netwerken.

Onrust

Al langer is er onrust over vermeende gezondheidsrisico's verbonden aan straling van 5G-netwerken. Zo stapte eerder de stichting Stop5GNL naar de rechter en spande een kort geding aan tegen de Nederlandse overheid over de uitrol van 5G-technologie. De voorzieningenrechter oordeelde echter dat een negatief verband tussen elektomagnetische golven en gezondheidsklachten niet tot nauwelijks aantoonbaar was. Stop5GNL is tegen de uitspraak in beroep gegaan.

In het kort geding dat Nationale Bond tegen Overheidszaken nu tegen KPN-topman Farwerck heeft aangespannen doet de rechter op 30 november uitspraak.

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024