Martijn Kregting - 03 augustus 2021

HPE breidt 5G-portfolio uit met geautomatiseerde beheeroplossing

HPE breidt 5G-portfolio uit met geautomatiseerde beheeroplossing image

Hewlett Packard Enterprise (HPE) introduceert een 5G-softwareoplossing die geïntegreerd geautomatiseerd beheer toevoegt aan het 5G-portfolio. De oplossing omvat HPE 5G Automated Assurance en een nieuwe 5G-mogelijkheid voor HPE Service Director, die samen het beheer van 5G-netwerken beloven te vereenvoudigen en implementatierisico's verminderen via een zero-touch, closed-loop systeem. 

De nieuwe automatiseringssoftware bewaakt en orkestreert netwerkfuncties, infrastructuur, slices en diensten en grijpt automatisch in bij problemen om de continuïteit van de dienstverlening te waarborgen. De software is vooraf geïntegreerd met HPE's open 5G-oplossingen (zoals de HPE 5G Core Stack), maakt gebruik van open-source technologieën en biedt open API's om met multi-vendor implementaties te kunnen integreren.

Complex beheer

5G biedt grote verbeteringen op het gebied van bandbreedte, latentie en het aantal ondersteunde apparaten en diensten. De keerzijde is meer complexiteit en operationele risico's. 5G-standaarden zijn ontworpen voor open, cloud-native platforms die losse software- en hardwarecomponenten gebruiken van meerdere netwerkexploitanten. Telecomoperators moeten daarom voor hun 5G-netwerken talrijke netwerkschijven, duizenden virtuele machines en honderden virtuele of gecontaineriseerde netwerkfuncties (VNF's/CNF's) op duizenden locaties beheren en onderhouden.

HPE's 5G-automatiseringssoftware moet het beheer-risico van een multi-vendor 5G-netwerk verminderen. Het biedt hiertoe automatiseringsmogelijkheden van infrastructuurbeheer tot slice-automatisering, en maakt gebruik van open en veilige softwarecomponenten. Operators kunnen de 5G automatiseringsoplossing inzetten in overeenstemming met standaarden als ETSI en 3GPP. Het combineert geautomatiseerde zekerheid met instrumentatie om een zero-touch closed-loop proces mogelijk te maken. Bij het inzetten van netwerkfuncties, slices en diensten, wordt automatisch gemonitord om verslechtering van dienstverlening te detecteren en reparatie, opschaling of optimalisatie van de infrastructuur en diensten in gang te zetten.

Sneller implementeren 5G

HPE's 5G automatiseringsoplossing introduceert innovaties zoals intent-based orkestratie, AI/ML-based assurance, CNF on boarding, automated slice management, en infrastructuur elasticiteit. De oplossing is toegevoegd aan het HPE 5G-softwareportfolio, naast de eerder uitgebrachte HPE 5G Core Stack, HPE Open RAN Solution Stack en edge-oplossingen, zoals HPE Edge Orchestrator. Het bouwt voort op HPE's aanbod van service assurance, orchestration en infrastructuur management oplossingen voor vaste en mobiele netwerken, waarmee telco's sneller 5G kunnen implementeren.

De software is vooraf geïntegreerd met HPE 5G Core Stack, en integreert met multi-vendor netwerkfuncties (NF's) van HPE en partners. De NF's van HPE en partners worden geïntegreerd en getest in HPE's 5G Lab in Fort Collins, Colorado.

De 5G-automatiseringsoplossing biedt HPE Service Director een intent-based orkestratie met een nieuwe 5G-capaciteit. Verder biedt het AI/ML-gedreven assurance een nieuw product, HPE 5G Automated Assurance.

Orkestratie complexe 5G-infrastructuur

HPE Service Director orkestreert de complexe 5G-infrastructuur en -diensten op een eenvoudige, codeloze manier en optimaliseert operationele processen op het gebied van connectiviteit, compute, applicatie- en netwerkfuncties. Het gebruikt intent-based modelling om servicemodellen en hun beleid te ontwerpen, om vervolgens bedrijfsprocessen en de volledige levenscyclus in hybride omgevingen te orkestreren, zodat operators DevOps kunnen inzetten.

De nieuwe 5G-capaciteit van HPE Service Director biedt een zero-touch, profielgestuurde 5G-netwerk-slicing-orkestratie en een volledig geautomatiseerd beheer van de levenscyclus van netwerksegmenten in alle domeinen. Het wordt aangevuld met HPE NFV Director, een bewezen, schaalbaar ETSI-compatibel aanbod voor resource-orkestratie voor zowel VNF's als CNF's.

Geautomatiseerd oplossen netwerkproblemen

Met op ML-gebaseerde datagestuurde 5G-ready intelligence en het open, veilige ontwerp, stelt HPE 5G Automated Assurance telco's in staat om de detectie, voorspelling en oplossing van 5G-netwerkproblemen en servicevermindering te automatiseren. In realtime verzamelt en analyseert het uiteenlopende informatie van het 5G-netwerk om afwijkingen of probleempatronen te detecteren en passende oplossingen te starten. De HPE 5G Automated Assurance-oplossing is ontworpen om te functioneren in een ecosysteem van meerdere leveranciers en kan gemakkelijk worden gecombineerd met verschillende technologieën van meerdere leveranciers.

De nieuwe automatiseringsoplossingen worden aangevuld door het HPE Resource Aggregator voor Open Distributed Infrastructuur Management die het beheer van telco grade compute-infrastructuur vereenvoudigt. De 5G-capaciteit voor HPE Service Director en HPE 5G Automated Assurance zal wereldwijd beschikbaar zijn vanaf oktober 2021.

AWS Summit Amsterdam tm 30 mei 2023 Trend Micro BW week 20 rm 23-2023
FOBT2023 | Banner liggend - REGISTER