Redactie - 11 augustus 2021

Dutch BI & Data Science Award 2021: is meedoen belangrijker dan winnen?

Op 9 december aanstaande reikt de jury voor de 11e keer de Dutch BI & Data Science Award uit. Bij veel competities geldt het credo: meedoen is belangrijker dan winnen. De Olympische sporters hebben ons echter geleerd dat dit een misverstand is. De échte fanatiekelingen nemen alleen genoegen met goud. Een zilveren of bronzen plak verdwijnt bij hen direct in de trainingsbroek. Intelligente, datagedreven organisaties die ook voor goud gaan, nemen de volgende tips ter harte.

Hoe word je winnaar van de Dutch BI & Data Science Award 2021? Je kunt het Davy Louwers vragen, die direct na de prijsuitreiking promotie maakte bij fietsenwinkel.nl en nu aan het roer staat van een innovatieve startup. Of aan Daan van Beek, eindbaas van Passionned Group, die een boek schreef over het concept van de intelligente, datagedreven organisatie. Of aan Menno Lanting natuurlijk, de juryvoorzitter. We vatten hun tips hieronder samen.

Gebruik data als katalysator

Organisaties die niet alleen data verzamelen om het verzamelen, maar data ook daadwerkelijk inzetten in hun bedrijfsproces zijn goede kanshebbers. Helemaal als ze hun data als katalysator gebruiken om betere besluiten te nemen dan gisteren en hiermee hun concurrent aftroeven.

Laat meetbare resultaten zien

Maatgevend voor de jury is verder welke concrete resultaten jouw organisatie heeft bereikt door te innoveren. Een prestigeproject zonder resultaten is als de Holland 8 zonder medaille. Net als in de sport draait alles om meetbare resultaten. In hoeverre profiteert de eindklant, de interne klant, de medewerker of de burger van jullie innovatie?

Zorg voor een cultuuromslag

Hoe gaat jouw organisatie om met cultuuraspecten? In hoeverre mochten klanten, toeleveranciers en medewerkers bijvoorbeeld meedenken met het innovatieve project? Is het management bereid om te investeren in talentmanagement? Krijgen jonge ambitieuze mensen voldoende ruimte om zich te ontplooien?

Kortom: technologie is mooi. Je kunt er, net als een nieuwe auto, uren naar turen. Het is echter de kunst om technologie en data effectief en efficiënt in te zetten voor een hoger organisatiedoel. De jury is daarom ook nieuwsgierig naar de purpose van jouw organisatie.

Vind jij winnen belangrijker dan meedoen? Ga dan voor goud. Laat je inspireren door deze video en geef jouw organisatie voor 31 augustus online op voor de Dutch BI & Data Science Award 2021.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024