Witold Kepinski - 25 oktober 2022

Microsoft Cloud stimuleert resultaten eerste kwartaal

Microsoft Cloud stimuleert resultaten eerste kwartaal image

Microsoft heeft de volgende resultaten bekendgemaakt voor het kwartaal eindigend op 30 september 2022, in vergelijking met de overeenkomstige periode van vorig fiscale jaar. De omzet bedroeg 50,1 miljard dollar en steeg met 11 procent (een stijging van 16 procent in constante valuta). Het bedrijfsresultaat bedroeg 21,5 miljard dollar en steeg met 6 procent (+ 15 procent in constante valuta). De nettowinst bedroeg 17,6 miljard dollar en daalde met 14 procent (8 procent lager in constante valuta).

De verwaterde winst per aandeel bedroeg 2,35 dollar en daalde met 13 procent (daling van 7 procent in constante valuta).

Microsoft zag wel zijn omzet minder sterk stijgen dan voorheen. Oorzaken zijn de dalende vraag naar pc's (Surface) , de stijgende dollar en minder vraag naar online advertenties waar Google ook last van heeft. Microsoft verwacht wel verder te groeien met cloud, security, Teams, Dynamics 365 en LinkedIn. Maar er wordt wel verwacht dat de groei van Azure gaat afnemen met 5 procent. Tevens zullen de verwachte energiekosten voor Microsoft Azure datacenters meer dan 800 miljoen dollar kosten voor het fiscale jaar.

De verlengingen van Microsoft 365 (M365) en upsells naar E5-licenties lopen wel goed aldus Microsoft. Wel moeten de verkoopproblemen van Microsoft E3-licenties worden aangepakt.

"In een wereld die steeds meer tegenwind krijgt, is digitale technologie de ultieme rugwind", zegt Satya Nadella (foto), voorzitter en CEO van Microsoft. "In deze omgeving zijn we gericht op het helpen van onze klanten om meer te doen met minder, terwijl we investeren in seculiere groeigebieden en onze kostenstructuur op een gedisciplineerde manier beheren."

“Dit kwartaal bedroeg de omzet van Microsoft Cloud 25,7 miljard dollar, een stijging van 24 procent (een stijging van 31 procent in constante valuta) jaar-op-jaar. We zien nog steeds een gezonde vraag in onze commerciële bedrijven, waaronder nog een kwart van solide boekingen, omdat we aantrekkelijke waarde voor klanten leveren”, zegt Amy Hood, executive vice president en chief financial officer van Microsoft.

Zakelijke hoogtepunten

De omzet in productiviteit en bedrijfsprocessen bedroeg $ 16,5 miljard en steeg met 9% (een stijging van 15% in constante valuta), met de volgende zakelijke hoogtepunten:

Inkomsten uit Office Commercial-producten en cloudservices stegen met 7% (stijging van 13% in constante valuta) dankzij Office 365 Commercial-omzetgroei van 11% (17% hoger in constante valuta)

De omzet van Office Consumer-producten en cloudservices steeg met 7% (een stijging van 11% in constante valuta) en Microsoft 365 Consumer-abonnees groeiden naar 61,3 miljoen

LinkedIn-omzet steeg met 17% (21% hoger in constante valuta)

Inkomsten uit Dynamics-producten en cloudservices stegen met 15% (stijging van 22% in constante valuta) dankzij een omzetgroei van Dynamics 365 met 24% (stijging van 32% in constante valuta)

De omzet in Intelligent Cloud bedroeg $ 20,3 miljard en steeg met 20% (een stijging van 26% in constante valuta), met de volgende zakelijke hoogtepunten

De omzet uit serverproducten en cloudservices is met 22% gestegen (28% hoger in constante valuta) dankzij de omzetgroei van Azure en andere cloudservices met 35% (42% hoger in constante valuta)

De omzet in More Personal Computing bedroeg $ 13,3 miljard en daalde licht (een stijging van 3% in constante valuta), met de volgende zakelijke hoogtepunten

Windows OEM-omzet daalde met 15%

De omzet van Windows Commercial-producten en cloudservices steeg met 8% (+ 15% in constante valuta)

De inkomsten uit Xbox-inhoud en -services daalden met 3% (een stijging van 1% in constante valuta)

Inkomsten uit zoek- en nieuwsadvertenties exclusief kosten voor acquisitie van verkeer stegen met 16% (21% hoger in constante valuta

De omzet van Surface devices steeg met 2% (een stijging van 8% in constante valuta)

Aandeelhouders

Microsoft keerde in het eerste kwartaal van het fiscale jaar 2023 $ 9,7 miljard terug aan aandeelhouders in de vorm van inkoop van eigen aandelen en dividenden, een daling van 11% in vergelijking met het eerste kwartaal van het fiscale jaar 2022.