Redactie - 31 oktober 2021

Minderjarigen kunnen foto's laten wissen uit zoekresultaten Google

Minderjarigen kunnen foto's laten wissen uit zoekresultaten Google image

Kinderen, tieners of hun ouders kunnen Google nu vragen om foto's weg te halen uit de resultaten van de 'image search' zoekmachine van het bedrijf. Het gaat om een nieuwe beschermingsfunctie die wereldwijd wordt uitgerold.

Je kan vanaf nu foto's van kinderen 'onzoekbaar' laten maken op Google. 'We geloven dat deze verandering jonge mensen meer controle zal geven over hun digitale voetafdruk, en waar hun beelden gevonden kunnen worden in de zoekmachine', aldus Google in een blogpost. De procedure vereist mogelijk extra verificatie, maar het bedrijf zal je wel laten weten wanneer de beelden worden weggehaald.

Recht om vergeten te worden

De functie wordt wereldwijd uitgerold. Gebruikers binnen de EU konden al langer, onder het 'recht om vergeten te worden', vragen om hun gegevens te laten verwijderen uit de zoekresultaten. Vermoedelijk wordt het systeem voor kinderen wat breder en eenvoudiger.

De aanpassing is door Google in augustus aangekondigd, en wordt nu daadwerkelijk beschikbaar. De bedoeling is om minderjarigen meer privacy te bieden, mogelijk in afwachting van strengere wetgeving op dit gebied in de VS. Bij de andere aankondigingen die Google toen deed was onder meer het standaard privaat maken van video-uploads van kinderen, en een opschoonactie van YouTube-kanalen gericht aan kinderen.

In samenwerking met Data News

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023
Gartner BN en BW liggend 5 juli tm 5 nov 2023