Redactie - 31 maart 2022

SambaNova levert supercomputer voor AI

SambaNova levert supercomputer voor AI image

Supercomputing is springlevend en een aantal specialisten levert daarvoor oplossingen. Startup SambaNova heeft op basis van eigen silicium een complete oplossing die universiteiten en wetenschappelijke instituten kunnen gebruiken voor AI.

Het bedrijf is in 2017 opgericht door de van Oracle afkomstige Rodrigo Liang met de steun van twee wetenschapper van de Stanford universiteit, namelijk Kunle Olukotun (een van de pioniers van de multicore-processor) en Chris Ré.

De heilige graal van SambaNova is de DataScale SN10-8R chip, gebaseerd op een x86-server die ondersteund wordt door acht interne Cardinal SN10-type accelerators die met elkaar zijn verbonden via een speciale switch. De chip met 40 miljard transistoren wordt in 7 nm technologie door TSMC geproduceerd. Ondanks de hoge integratiedichtheid is de chip toch nog 708 mm2 groot. Het Cardinal SN10-circuit noemt SambaNova een RDU (Reconfigurable Dataflow Unit), omdat in tegenstelling tot traditionele chips zoals ASIC’s, de chip zichzelf kan herconfigureren om maatwerk te leveren. Hierdoor optimaliseert de hardware zich op de taak. De server die een Linux-distributie gebruikt is gekoppeld aan de SambaNovaFlow-software. Van het concept worden systemen geleverd die 16, 32 en zelfs 64 RDU-nodes combineren.

Naast het leveren van hardware, levert SambaNova ook de dienst DataFlow as a Service (DFaaS). Hiermee worden klanten ontlast en kunnen zij zich concentreren op hun AI-model, zonder zich zorgen te maken over het technische gedeelte.
De toepassing van SambaNova-omgeving is te vinden in de medische wereld, bij het analyseren van ziektes zoals kanker, in de financiële wereld en in de wetenschap. Er is dan ook een enorm potentieel. De recente pandemie heeft de vraag nar deze technologie een boost gegeven, het ontwikkelen van de Corona-vaccins (mRNA) is door AI in een stroomversnelling gebracht.

Door: Hans Steeman

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024
Fujitsu BW en BN liggend DIL week 9 tm 12-2024