Redactie - 28 mei 2022

AFAS Foundation maakt Albert Schweitzer Prijs 2022 mogelijk

AFAS Foundation maakt Albert Schweitzer Prijs 2022 mogelijk image

Op de jaarlijkse ‘Afrikadag’ is bekend gemaakt dat gezondheidspioniers tussen de 18 en 35 jaar zich kunnen inschrijven voor de prestigieuze Albert Schweitzer Prijs. Met deze prijs geeft het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) al tien jaar slimme en innovatieve ideeën een vliegende start om het verschil te maken om de gezondheidszorg in Sub-Sahara-Afrika te verbeteren. Denk hierbij aan een 3D-printer die betaalbare protheses in kleur maakt of een andere kijk op rehabilitatie van verslaafde jongeren.

Het NASF wil young professionals in de zorgsector stimuleren om hun kennis in te zetten voor het welzijn van de Afrikaanse samenleving. Samen met partner AFAS Foundation biedt het NASF startsubsidies voor het verder ontwikkelen van hun initiatief. Inschrijven kan tot en met dinsdag 19 juli 2022. De prijzen worden op 8 oktober 2022 in het AFAS hoofdkantoor uitgereikt. Meer informatie over de Albert Schweitzer Prijs is te vinden op www.nasf.nl

Van 3D-geprinte protheses tot een rehabilitatie van verslaafde jongeren

Met het winnen van de Albert Schweitzer Prijs zijn al meerdere uiteenlopende initiatieven ingediend en gerealiseerd die de zorg in Afrika verbeteren. Bijvoorbeeld een 3D-printer die in Sierra Leone betaalbare protheses in huidskleur maakt waardoor Afrikanen die door de burgeroorlog een ledemaat zijn verloren weer kunnen deelnemen aan de maatschappij. Het winnende initiatief van 2021 was een innovatieve aanpak voor rehabilitatie van verslaafde jongeren in Malawi. Door intensieve coaching en ‘doe’ therapie zoals tuinieren, sporten en het verzorgen van dieren leren ex-verslaafden zich staande te houden in het normale leven zonder terug te vallen in hun verslavingsgedrag.

Frans Hiddema, voorzitter van het Nederlands Albert Schweitzer Fonds: “Al 10 jaar reiken we de Albert Schweitzer Prijs uit. Een prijs die jonge gezondheidspioniers met hart voor Afrika aanmoedigt om samen met de plaatselijke bevolking aan de slag te gaan om de gezondheidszorg te verbeteren met kleinschalige, slimme initiatieven. Het meedoen aan deze prijs opent letterlijk deuren voor deze gezondheidspioniers. Het vergroot hun kansen om hun dromen te realiseren. Het winnen van de prijs en het aanzien dat een nominatie van deze prijs geeft, helpt initiatiefnemers bij het doen van financieringsaanvragen. Ik kijk dan ook zeer uit naar nieuwe initiatieven die dit jaar worden ingediend.”

Een podium voor pioniers

De komende editie van de Albert Schweitzer Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de AFAS Foundation. De AFAS Foundation steunt het belang van zorginnovatie in Afrika. Gerben Eversdijk, directeur AFAS Foundation: “De young professionals van nu kijken op een totaal andere manier naar medische cases en ontwikkelen op basis daarvan vernieuwende toepassingen. Het is van groot belang om deze doelgroep aan te moedigen om de ideeën die zij hebben daadwerkelijk uit te voeren. In dit geval met én voor de Afrikaanse samenleving. Wij geven hen dan ook graag een podium en zijn er dan ook trots op dat wij de aankomende initiatieven mogen ondersteunen vanuit de AFAS Foundation.”

Criteria

Nederlandse studerende jongeren of young professionals tussen de 18 en 35 jaar met een medische, technische of andere opleiding (MBO, HBO of universitair niveau) die slimme ideeën hebben hoe de gezondheidszorg in Afrika te verbeteren, kunnen deelnemen aan de prijs door hun project in te sturen via de website www.nasf.nl. Het gaat om een nieuw of startend project gaan dat gericht is op het welzijn van gemeenschappen in Sub-Sahara Afrika. Het plan verbetert de gezondheid of gezondheidszorg in brede zin en heeft aantoonbaar draagvlak onder de voornaamste belanghebbenden. Tevens dient het een duurzaam karakter te hebben en vernieuwend zijn. Het project dient tevens geschikt te zijn voor opschaling.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt 8 oktober 2022 plaats in het AFAS hoofdkantoor in Leusden. Deze setting vormt het decor voor de elfde editie van de Albert Schweitzer Prijs. Het definitieve programma, de sprekers en de jury worden later bekendgemaakt.

Prijzen

1x hoofdprijs: kickstart van € 7.000,- gekozen door de jury

1x publieksprijs: kickstart van € 2.000,- voor het initiatief dat de meeste stemmen verzamelt op de website van NASF

Gartner BW start 5 juli tm 4 nov 2023 SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
Gartner BN en BW liggend 5 juli tm 5 nov 2023