Witold Kepinski - 27 juli 2022

Microsoft omzetgroei onder druk door internationale ontwikkelingen

Microsoft omzetgroei onder druk door internationale ontwikkelingen image

Microsoft heeft de resultaten bekendgemaakt voor het kwartaal eindigend op 30 juni 2022, in vergelijking met de overeenkomstige periode van vorig fiscale jaar. De omzet bedroeg 51,9 miljard dollar en steeg met 12% (een stijging van 16% in constante valuta). De nettowinst bedroeg 16,7 miljard dollar en steeg met 2% (stijging van 7% in constante valuta). De jaaromzet van het gebroken boekjaar bedroeg 198,3 miljard dollar en steeg met 18% (een stijging van 19% in constante valuta). De nettowinst bedroeg 72,7 miljard dollar en steeg met 19%. Microsoft meldt verder dat de omzet onder druk staat door recente economische en wereldwijde politieke onrust. Daardoor worden er zaken geoptimaliseerd, dat een impact heeft op het personeel.

In het vierde kwartaal van het fiscale jaar 2022 hadden evoluerende macro-economische omstandigheden en andere onvoorziene zaken een impact op de financiële resultaten die verder ging dan wat was opgenomen in Microsoft’s toekomstgerichte richtlijnen van 26 april 2022.

Ongunstige wisselkoersschommelingen in het kwartaal hadden een negatieve invloed op de omzet en de verwaterde winst per aandeel van respectievelijk 595 miljoen dollar en  0,04 dollarcent daling.

Langdurige productiestops in China die tot mei aanhielden en een verslechterende pc-markt in juni droegen bij aan een negatief effect op de OEM-omzet van Windows van meer dan 300 miljoen dollar daling.

Verminderingen in advertentie-uitgaven droegen bij aan een negatief effect op LinkedIn en op zoek- en nieuwsadvertentie-inkomsten van meer dan 100 miljoen dollar.

Met de aanhoudende oorlog in Oekraïne heeft Microsoft de beslissing genomen om zijn operaties in Rusland aanzienlijk af te bouwen. “Als gevolg hiervan boekten we bedrijfskosten van 126 miljoen dollar in verband met oninbare schulden, waardeverminderingen van activa en ontslagvergoedingen.”

Verder vallen er ontslagen bij Microsoft. “Als onderdeel van een strategische herschikking van onze bedrijfsgroepen hebben we ontslagkosten voor medewerkers van113 miljoen geboekt, exclusief Rusland.”

Zakelijke hoogtepunten

De omzet in productiviteit en bedrijfsprocessen bedroeg 16,6 miljard dollar en steeg met 13% (een stijging van 17% in constante valuta), met de volgende zakelijke hoogtepunten:

De omzet van Office Commercial-producten en cloudservices steeg met 9% (stijging van 13% in constante valuta) dankzij de omzetgroei van Office 365 Commercial met 15% (stijging van 19% in constante valuta).

De omzet van Office Consumer-producten en cloudservices steeg met 9% (een stijging van 12% in constante valuta) en Microsoft 365 Consumer-abonnees groeiden naar 59,7 miljoen.

LinkedIn-omzet steeg met 26% (29% hoger in constante valuta).

Inkomsten uit Dynamics-producten en cloudservices stegen met 19% (24% meer in constante valuta) dankzij een omzetgroei van Dynamics 365 met 31% (36% meer in constante valuta).

De omzet in Intelligent Cloud bedroeg 20,9 miljard dollar en steeg met 20% (een stijging van 25% in constante valuta), met de volgende zakelijke hoogtepunten:

De omzet uit serverproducten en cloudservices steeg met 22% (26% hoger in constante valuta) dankzij de omzetgroei van Azure en andere cloudservices met 40% (46% hoger in constante valuta).

De omzet in More Personal Computing bedroeg 14,4 miljard dollar en steeg met 2% (een stijging van 5% in constante valuta), met de volgende zakelijke hoogtepunten:

Windows OEM-omzet daalde met 2%.

De omzet van Windows Commercial-producten en cloudservices steeg met 6% (een stijging van 12% in constante valuta).

De inkomsten uit Xbox-inhoud en -services daalden met 6% (4% lager in constante valuta).

Inkomsten uit zoek- en nieuwsadvertenties exclusief kosten voor acquisitie van verkeer stegen met 18% (21% hoger in constante valuta).

Surface devices en display inkomsten stegen met 10% (+ 15% in constante valuta).

Microsoft keerde in het vierde kwartaal van het fiscale jaar 2022 12,4 miljard dollar terug aan aandeelhouders in de vorm van inkoop van eigen aandelen en dividenden, een stijging van 19% vergeleken met het vierde kwartaal van het fiscale jaar 2021.

Digitale technologie

Microsoft blijft optimistisch. "We zien echte kansen om elke klant in elke branche te helpen digitale technologie te gebruiken om de uitdagingen van vandaag te overwinnen en er sterker uit te komen", zegt Satya Nadella (foto), voorzitter en CEO van Microsoft. "Geen enkel bedrijf is beter gepositioneerd dan Microsoft om organisaties te helpen bij het nakomen van hun digitale noodzaak - zodat ze meer kunnen doen met minder."

“In een dynamische omgeving zagen we een sterke vraag, namen we deel en verhoogden we de betrokkenheid van klanten bij ons cloudplatform. Commerciële boekingen stegen met 25% en de omzet van Microsoft Cloud bedroeg 25 miljard dollar, een stijging van 28% op jaarbasis”, zegt Amy Hood, executive vice president en chief financial officer van Microsoft. "Aan het begin van een nieuw fiscaal jaar blijven we ons inzetten om de operationele discipline in evenwicht te brengen met voortdurende investeringen in belangrijke strategische gebieden om toekomstige groei te stimuleren."

 

 

Axians BW MAESTRO start 28-9 tm 28-10 Progress Communications BW start week 17 tm 19
Netgear banner liggend start week 14