Wouter Hoeffnagel - 05 augustus 2022

Woningcorporaties waarschuwen voor datalek na aanval op dienstverlener

Woningcorporaties waarschuwen voor datalek na aanval op dienstverlener image

Energiedienstverlener ista is doelwit geworden van een cyberaanval. Verschillende woningcorporaties in Nederland waarschuwen huurders voor een datalek. Of en welke data is uitgelekt is echter onduidelijk.

Verschillende woningcorporaties melden op hun website voor een mogelijk datalek. Denk hierbij aan Haag Wonen, Mozaïek Wonen en Woonpunt. Ook ista erkent het lek op zijn website in een verklaring. De aanval vond vorige week plaats. In reactie hierop haalde ista zijn systemen op 25 juli offline.

"Namens u verwerken wij voornamelijk meetwaarden en facturen. Na onderzoek van de meest relevante IT-systemen daarvoor, gaan wij er op dit moment van uit dat deze gegevens niet in noemenswaardige mate in handen van de aanvaller zijn gekomen. Het onderzoek door IT-deskundigen is nog gaande", schrijft ista in een verklaring gericht aan klanten. ista meldt dat indien persoonsgegevens die namens klanten worden verwerkt 'concreet getroffen zijn door toegang van de aanvaller', de betreffende klanten onmiddellijk door ista op de hoogte worden gebracht.

De aanval is door ista gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook meldt de dienstverlener aangifte te hebben gedaan bij de politie. Meer informatie is hier beschikbaar.

Progress Communications BW start week 17 tm 19 SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
Netgear banner liggend start week 14