Martijn Kregting - 15 augustus 2022

FIOD arresteert ontwikkelaar Cryptomixer Tornado Cash

FIOD arresteert ontwikkelaar Cryptomixer Tornado Cash image

De Nederlandse autoriteiten hebben een 29-jarige man gearresteerd die vermoedelijk een ontwikkelaar is van de crypto-mixservice Tornado Cash. De Verenigde Staten hebben deze dienst onlangs op de sanctielijst gezet.De aanleiding hiervoor is dat Tornado Cash zou helpen om miljarden dollars aan kapitaalstromen te verbergen, ook van Noord-Koreaanse hackers.

Door cryptocurrencies te mixen, maakt de online service het mogelijk om de herkomst of bestemming van digitale betalingen te verbergen, waardoor hun anonimiteit wordt vergroot. Tornado Cash is een van de grootste crypto-blenders die het Amerikaanse ministerie van Financiën als problematisch aanmerkt. Alle Amerikaanse activa van de cryptomixer zijn nu bevroren.

De FIOD - de opsporingsdienst van de Belastingdienst - stelt dat Tornado wordt verdacht van het witwassen van meer dan 7 miljard dollar aan virtuele valuta sinds de oprichting van de dienst in 2019. Tornado Cash heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar van Reuters.

Faciliteren criminele transacties

De niet nader geïdentificeerde man is in Amsterdam aangehouden, meldt de FIOD. Hij zou hebben geholpen bij het faciliteren van criminele transacties, waaronder "geld dat is via hacks door een groep die vermoedelijk banden heeft met Noord-Korea". Hij wordt verdacht van witwaspraktijken.

In juni begon de afdeling Financial Advanced Cyber Team van de FIOD een strafrechtelijk onderzoek naar Tornado Cash. Daaruit bleek dat de dienst was gebruikt om grootschalige criminele geldstromen te verbergen, onder meer van (online) diefstallen van cryptocurrencies. Verdere aanhoudingen zijn niet uitgesloten.

 

SLTN Vierkant Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Progress Communications BN start week 17 tm 19