Maarten Slebos - 25 augustus 2022

Financiële instellingen nog in vroeg stadia met multicloud-adoptie

Financiële instellingen nog in vroeg stadia met multicloud-adoptie image

De financiële sector kent de laagste multicloud-adoptiecijfers van alle onderzochte sectoren in het 2022 Enterprise Cloud Index (ECI)-onderzoek van Nutanix. De verwachting is echter dat de adoptie toe zal nemen van 26% tot 56% in de komende drie jaar, wat in de lijn der verwachting ligt met de wereldwijde trend voor adoptie van de multicloud.

31% van de respondenten gebruikt nog altijd non-cloud-enabled three-tier datacenters als hun enige IT-infrastructuur. Daarnaast rapporteert deze groep het minst gebruik te maken van de public cloud: 59% gebruikt geen enkele public cloud-service, in vergelijking met 47% wereldwijd. Dit komt waarschijnlijk door de bestaande legacy-investeringen in applicaties en de sterk gereguleerde aard van de sector. De complexiteit van het beheren van meerdere clouds blijkt ook een grote uitdaging voor financiële instellingen. 84% van de respondenten is het erover eens dat eenvoudiger beheer van multicloud-infrastructuren vereist is en 50% benoemt beveiligingszorgen als een uitdaging voor het multicloud-model. Om uitdagingen met betrekking tot beveiliging, interoperabiliteit en data-integratie aan te pakken, is 82% het erover eens dat de hybride multicloud - een IT-model met meerdere clouds, zowel private als public met interoperabiliteit daartussen - ideaal is.

“Hoewel de financiële sector zich in de beginfase van implementatie lijkt te bevinden, is de evolutie naar een interoperabele multicloud-infrastructuur die een mix van private en publieke clouds omvat volop aan de gang”, zegt Anand Akela, VP of Product and Solutions Marketing bij Nutanix. “Naarmate informatiebeveiliging en operationele veerkracht de belangrijkste pijlers blijven voor financiële instellingen, moeten zij ook naar hybride multicloud-oplossingen kijken die geïntegreerd beheer en beveiliging leveren en de mogelijkheid bieden om snel en kosteneffectief apps tussen cloudinfrastructuren te verplaatsen.”

Cloud-uitdagingen

Respondenten werden ook gevraagd naar hun huidige cloud-uitdagingen, hoe zij hun zakelijke en missie-kritieke applicaties nu draaien en waar zij deze willen draaien in de toekomst. Daarnaast werd hen gevraagd naar de impact van de pandemie op recente, huidige en toekomstige beslissingen over de IT-infrastructuur en hoe IT-strategieën en prioriteiten daaropvolgend veranderen. De belangrijkste bevindingen zijn:

  • Financiële instellingen hebben te maken met multicloud-uitdagingen zoals beveiliging (50%), de integratie van data tussen clouds (46%) en uitdagingen met betrekking tot prestaties met network overlays (43%). Gezien bijna 78% gebrek aan IT-skills noemt om de huidige zakelijke vereisten te bereiken, wordt het vereenvoudigen van operations het komende jaar waarschijnlijk een belangrijke focus. IT-leiders realiseren zich dat er geen one-size-fits-all-aanpak bestaat als het gaat om de cloud, wat de hybride multicloud het ideale model maakt volgens de meeste respondenten (82%). Dit model helpt instellingen met het aanpakken van verschillende uitdagingen met betrekking tot de multicloud door een verenigde cloudomgeving te bieden waarop beveiliging en data governance uniform kunnen worden toegepast.
  • Bijna alle respondenten (98%) hebben één of meerdere applicaties naar nieuwe IT-omgevingen verplaatst in de laatste 12 maanden, waarschijnlijk van traditionele datacenters naar private clouds, gezien de lage multicloud en public cloud-penetratie. Snellere applicatieontwikkeling (43%) was de meest genoemde reden voor het verplaatsen van applicaties, op de voet gevolgd door beveiliging (42%) en integratie met cloud-native services (40%). Bovendien, met een grote meerderheid (83%) die het ermee eens is dat het verplaatsen van applicaties naar een nieuwe omgeving tijdrovend en kostbaar kan zijn, wordt verwacht dat de adoptie van containers in de pas zal toenemen met multicloud-implementaties, zodat apps bijna overal snel en gemakkelijk kunnen worden uitgevoerd en verplaatst. Verder gaf 86% aan dat containers het komende jaar een belangrijke focus worden voor hun organisatie.

    De belangrijkste IT-prioriteiten voor financiële instellingen voor de komende 12 tot 18 maanden zijn het verbeteren van de security posture (54%), het verbeteren van multicloud-beheer (49%) en het ontwikkelen en/of implementeren van cloud-native-technologieën (47%). Wanneer hen gevraagd werd naar wat hun organisaties anders hebben gedaan door de pandemie, zegt 70% dat ze de uitgaven hadden verhoogd om hun security posture te versterken, 64% gaf meer uit aan het vergroten van AI-gebaseerde selfservice-automatisering en 64% investeerde in infrastructuurupgrades.

1.700 IT-leiders ondervraagd

Voor het vierde achtereenvolgende jaar heeft Vanson Bourne namens Nutanix onderzoek uitgevoerd, waarbij in augustus en september 2021 wereldwijd 1.700 IT-leiders zijn ondervraagd. Dit rapport is een aanvulling op het wereldwijde Fourth Annual Enterprise Cloud Index master report en richt zich op cloud-implementatie en trends binnen de financiële sector, gebaseerd op de antwoorden van 250 IT-professionals in die markt, zoals banken en verzekeringsmaatschappijen. Het vergelijkt de wereldwijde cloud-plannen, -prioriteiten en -ervaringen van deze organisaties met organisaties in andere sectoren en de wereldwijde respondentengroep.

De volledige Nutanix Enterprise Cloud Index is hier beschikbaar.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024