Wouter Hoeffnagel - 28 september 2022

Inspectie: Ziekenhuizen moeten meer doen tegen ICT-storingen

Inspectie: Ziekenhuizen moeten meer doen tegen ICT-storingen image

Ziekenhuizen moeten meer doen om ICT-storingen te voorkomen, en bij ICT-storingen de impact voor patiënten te verkleinen. Dit meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

De IGJ stelde vragen aan veertien ziekenhuizen waar een grote ICT-storing heeft plaatsgevonden. De ziekenhuizen onderzochten de storingen zelf. Uit de resultaten trekt de IGJ verschillende lessen, die het in een factsheet op een rij zet. Het gaat daarbij onder meer om oefenen voor verschillende soorten crises.

Impact is groot

De impact van de storingen bleek in 12 van de 14 gevallen groot. Zo konden zorgverleners niet meer bij het elektronische patiëntendossier. Bij tien storingen moest daarnaast de spoedeisende hulp dicht. In een even groot aantal zijn operaties uitgesteld. De IGJ benadrukt dat geen enkele patiënt aantoonbaar gezondheidsschade opliep door de storing.

NEN 7510 is een wettelijk norm voor informatiebeveiliging van ziekenhuizen en andere zorgorganisaties. Deze norm gaat deels over de continuïteit van informatiesystemen en het voorkomen van ICT-storingen. Nog niet alle ziekenhuizen voldoen aan de norm, meldt de IGJ. De inspectie stelt daar nu een deadline voor: alle ziekenhuizen moeten uiterlijk eind 2023 aan NEN 7510 voldoen.

De factsheet is hier beschikbaar.

Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Netgear banner liggend start week 14