Wouter Hoeffnagel - 28 september 2022

Amerikaanse senatoren voeren druk op Apple om gebruik YMTC-chips op

Amerikaanse senatoren voeren druk op Apple om gebruik YMTC-chips op image

Amerikaanse senatoren willen een onderzoek naar een mogelijke deal tussen Apple en het Chinese Yangtze Memory Technologies Co (YMTC) rondom geheugenchips. Zowel Democraten als Republieken zijn zeer kritisch over de deal. Zij zijn onder meer bezorgd over mogelijke privacy- en securityrisico's voor Apple-gebruikers die aan de deal verbonden zijn.

In een brief roepen de senatoren Avril Haines, directeur nationale inlichtingen, de deal te onderzoeken. Ook vragen zij Haines in kaart te brengen wat de rol van YMTC was in het ondersteunen van andere Chinese bedrijven waartegen Amerikaanse exportsancties zijn ingesteld, waaronder fabrikant van telecom- en netwerkapparatuur Huawei. Ook willen de senatoren dat eventuele banden van YMTC met het Chinese leger worden onderzocht.

Apple: 'Alleen gebruikt in iPhones voor Chinese markt'

Eerder deze maand meldde de Zuid-Koreaanse pers dat Apple 3D NAND-chips van YMTC wil gebruiken in zijn nieuwste generatie iPhones. Apple meldde later aan de Financial Times dat chips van dit Chinese bedrijf momenteel niet in iPhones worden gebruikt. Het bedrijf zou echter overwegen de chips in iPhones voor de Chinese markt te gebruiken. Het benadrukte hierbij dat de chips niet buiten China zouden worden gebruikt. Ook benadrukte Apple dat gebruikersdata die op de NAND-chips wordt opgeslagen volledig versleuteld is.

Met de brief die de Amerikaanse senatoren nu naar Haines sturen voeren zij de politieke druk op Apple op om af te zien van het gebruik van de chips van YMTC. Zij vragen Haines voor 1 oktober met een reactie te komen.