Redactie - 07 oktober 2022

Jan-Willem Lammers over cyberdreigingen, energietransitie en cloud chaos

Jan-Willem Lammers over cyberdreigingen, energietransitie en cloud chaos image

Van IT-managers wordt verwacht dat ze ook in roerige tijden hun organisaties slagvaardig, soeverein én veilig houden. Tegelijk willen ze hun rol pakken in de steeds noodzakelijkere energietransitie. Volgens Jan-Willem Lammers van VMware hebben IT-beslissers juist in deze tijd van 'cloud chaos' behoefte aan keuzevrijheid. “VMware is het Zwitserland van de IT: geld voor onze diensten is een verzekeringspremie tegen vendor lock-in.

Jan-Willem Lammers, CTO en Principal Solutions Architect bij VMware, is prominent aanwezig op het Gartner IT Symposium/Xpo 2022 in november in Barcelona. Lammers is dan ook actief en gedreven met innovatie en strategie, in samenwerking met zowel klanten van VMware als de eigen R&D-afdeling van de Amerikaanse specialist in gevirtualiseerde IT-omgevingen. In Nederland participeert hij in duurzaamheidsprojecten en is hij lid van de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering (voorheen LEAP) en met het Symposium Energietransitie wil VMware middels de hackathon een bijdrage leveren. Samen met KPN en TNO doet Lammers onderzoek naar de aanpak van cyber crime. Al met al de aangewezen persoon om uit te leggen hoe de markt moet omgaan met uitdagingen als cyber threats, energiebesparing en 'de desillusies van de cloud', zoals hij het noemt.

'Cloud chaos'
Want volgens Lammers is na jaren van hoge 'cloud first' verwachtingen vrijwel de gehele eindgebruikersmarkt terechtgekomen in een regelrechte 'cloud chaos'. “Organisaties hebben allerlei applicaties op verschillende plekken in verschillende clouds staan, zonder duidelijke structuur. Wat organisaties nodig hebben, is wat we bij VMware 'smart cloud' noemen: altijd de juiste applicatie in de juiste cloud kunnen draaien op een gecontroleerde en consistente manier. De groeiende behoefte aan zo'n oplossing is momenteel de grootste verandering die ik zie bij IT-beslissers, naast een eveneens groeiende behoefte aan een kortere doorlooptijd van applicatieontwikkeling. Ik zie de hoop dat cloud computing alle problemen oplost, in hoog tempo vervliegen.”

Wat is dan wel de oplossing? De platformbenadering van VMware, vindt Lammers. “Bij ons kunnen klanten standaardiseren op één platform, waar zij hun operationele processen op maat kunnen sturen, hun security policies kunnen mappen en alle denkbare soorten applicaties kunnen draaien, zowel traditionele legacy toepassingen als de meest moderne en innovatieve cloudapplicaties. Eindgebruikers hebben met ons platform de vrije keuze waar ze applicaties draaien en data onderbrengen: in een private of public cloud, of bijvoorbeeld op een edge locatie dicht bij een bedrijfsproces.”

'Zwitserland van de IT'
VMware wil de silo's afbreken die overal zijn ontstaan, en in plaats daarvan organisaties heel consistent en horizontaal alles op één manier laten doen. “Wij willen 'het Zwitserland van de IT' zijn, waar gebruikers zelf de regie voeren”,verduidelijkt Lammers. “Waar gebruikers volop keuzevrijheid en strategische autonomie hebben, en geen concessies hoeven te doen aan leveranciers of andere 'machtsblokken'. VMware levert de fundering waarmee klanten in de wereld van multi-cloud hun applicaties en data overal kunnen draaien en ontsluiten, maar gestandaardiseerd en beheerd op één platform waar een creatieve en vrije applicatieontwikkeling niet wordt belemmerd door vendor lock-in.”

In de visie van VMware zijn keuzevrijheid, soevereiniteit en autonomie cruciaal voor een succesvol beheer van multi-cloud. “Niet dat een hyperscaler als Azure of AWS geen goede plek kan zijn om bepaalde data neer te zetten”, relativeert Lammers. “Maar er is nou eenmaal data die je liever laat landen in je eigen datacenter of een lokaal datacenter, bijvoorbeeld vanwege wet- en regelgeving. In een extreem voorbeeld wil een organisatie om moverende redenen een volledige 'Dark side' hebben, dus ontkoppeld van het internet. Dan kan zo'n organisatie daarvoor nog steeds dezelfde VMware-architectuur gebruiken, dus met dezelfde comptabiliteit. Men wil niet voor iedere categorie een andere oplossing, andere kennis en andere tools gebruiken. Weg met de verschillende silo's, securitytakken en de tunnelvisie dat toepassingen altijd moeten draaien in de cloud van één en dezelfde aanbieder.”

Duurzaamheid
Lammers wil in Barcelona ook spreken met collega's over de energietransitie, niet onbelangrijk als we kijken naar het energieverbruik in datacenters en de stijgende gas- en stroomprijzen. “Als deelnemer aan LEAP heeft VMware metingen gedaan en zijn we pilots gestart om energie-efficiency functies in onze producten in de praktijk te brengen bij klanten als Schiphol en KPN. We kijken bijvoorbeeld naar het 'live' verhuizen van workloads in combinatie met een dynamisch energieaanbod. Dus heb je ergens zonne-energie en ergens anders workloads die niet tijd-kritisch zijn, dan kun je de energiemarkt en de datacentermarkt bij elkaar brengen. Zo bundelen we de krachten om duurzamer te werken.”

In aanbestedingstrajecten bij de overheid zijn zelfs extra punten te verdienen met duurzaamheid, weet Lammers. “Het meten van energieverbruik en duurzaamheid is daarom belangrijk, dat doen wij onder meer door onze platforms standaard uit te rusten met een speciaal dashboard. Met partners als Dell Technologies en Intel werken we aan de energietransitie zelf, aan slimmere energienetten waarop regionaal geschakeld kan worden zodat het aanbod aan stroom kan worden gecombineerd met de vraag naar stroom op een heel andere plek. 'Smart grid' noemen we dat, daarover ga ik in Barcelona in gesprek met netbeheerders. VMware wil actief bijdragen aan de modernisatie van de energiesector, onder andere als deelnemer aan het programma Regionale Energiestrategie (RES).”

Security
Tot slot is natuurlijk cyber security een hot topic op het Gartner congres in Barcelona. Jan-Willem Lammers noemt vooral bewustwording als aandachtspunt, want de mens is en blijft volgens hem de zwakste schakel in het hele gebeuren. “De uitdaging is verder: hoe breng je verschillende takken van security en informatie daarover vanuit de cloud, endpoints, verschillende workloads en bijvoorbeeld enduser computing bij elkaar? Wij doen dat met VMware Contexa, een oplossing om processen te integreren en vanuit onze threat intelligence geconsolideerde analyses te kunnen maken. Zo maken we bedrijven slimmer en dat versterken we met ons ASOP-programma (consortium automated security operations), waarin we security tools samenvoegen en combineren met business logic. ASOP, een basis van open source en open standaarden, is ook geschikt om de top van het MKB te beschermen, dus voor bedrijven die worden aangevallen, maar niet de middelen, kennis en kunde hebben om zich te verdedigen.”

_________________________________________________________________

Kader: VMware Explore
VMware organiseert tegelijkertijd met Gartner in Barcelona VMware Explore Europe, dat wordt gehouden van 7 tot 10 november 2022 in de Fira Gran Via in Barcelona, Spanje. Zowel IT- als business-beslissers zijn van harte welkom. Deelnemers leren over multi-cloud- en edge-architecturen vanuit het perspectief van VMware-productexperts en opinieleiders in de

sector, evenals hoe ontwikkelaarservaringen en DevOps-praktijken voor alle applicaties kunnen worden gestroomlijnd. VMware Explore biedt tal van nieuwe ontdekkingsmogelijkheden. Meer informatie en registratie is te vinden via: https://www.vmware.com/explore/eu.html

Auteurs: Witold Kepinski en Jeroen Bordewijk

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 Vertiv BW week 5 liggend groen/vierkant oranje 27-11-2023 tm 04-12-2023
SentinelOne bannercampagne BW BN 04-09-2023 tm 31-01-2024