Floris Hulshoff Pol - 27 oktober 2022

NTT: Huidige CIO richt zich tegenwoordig op het leveren van toegevoegde waarde

De rol van CIO’s krijgt door de versnelde digitale transitie steeds vaker met uitdagingen te maken. Gelukkig krijgt hij of zij in de bestuurskamer een steeds belangrijkere positie. De CIO is niet meer ‘de IT-man/vrouw’, maar een partner die zakelijke toegevoegde waarde levert. Dit stelt managing director Jeroen van Hamersveld van NTT Netherlands (NTT Ltd.) in gesprek met Executive People.

NTT Ltd., het Japanse wereldwijde techconcern, timmert steeds meer aan de weg. De fusie van de 28 verschillende dochterbedrijven in 2019 werpt inmiddels zijn vruchten af. De volgende samenvoeging is ondertussen ook aangekondigd. Binnenkort gaat NTT Ltd. met NTT Data samen verder.

Het techconcern is bekend van zijn connectiviteits-, datacenter- en clouddiensten. Maar ook manifesteert het zich steeds vaker met managed services, securitydiensten en consultancy. Dit om bedrijven te helpen nog meer vaart te maken met hun digitale transitie en met oplossingen en toepassingen toegevoegde waarde te realiseren.

“Sinds de samenvoeging in 2019 gaat het zeer succesvol met NTT Ltd. Ook in Nederland”, geeft CEO Jeroen van Hamersveld van NTT Netherlands aan. Van Hamersveld, zelf afkomstig van Dimension Data, leidt sinds de samenvoeging in 2019 de Nederlandse tak van het NTT Ltd..

“Klanten zien ons steeds meer als een integrale aanbieder voor beheerde cloudoplossingen, connectiviteit, managed services en consultancy. De afgelopen jaren hebben we steeds meer klanten kunnen helpen met mooie cloudproposities voor het migreren van hun bestaande infrastructuur en het uitvoeren van het beheer.”

Samenvoeging met NTT Data
Binnenkort zet NTT een nieuwe stap. De nu nog zelfstandig opererende NTT Ltd.- en de NTT DATA-organisaties gaan per 1 oktober 2022 verder onder de gezamenlijke vlag van NTT Data. “Het is de bedoeling dat er straks wereldwijd buiten de Japanse thuismarkt maar één NTT bestaat. In Nederland gaan daarom NTT Ltd. en de NTT Data organisaties, NTT Data Everis, NTT Business Systems en NTT Data Services, samen. Vanaf 1 april 2023 opereren al deze bedrijven op de Nederlandse markt onder de vlag van NTT Data.”

Uitdagingen voor CIO’s
Klanten van NTT Ltd. zijn steeds meer en versneld bezig met hun digitale transitie. Dit geeft CIO’s belangrijke uitdagingen. “De belangrijkste vragen die CIO’s mij stellen, zijn: Hoe breng ik mijn zakelijke applicaties naar de cloud en hoe kan ik de business ‘data driven’ ondersteunen”, aldus Van Hamersveld.

“Vooral dat laatste is een hele uitdaging. Veel bedrijven weten dat zij data voor hun organisatie moeten inzetten en verzamelen deze gegevens. De volgende stap, de uitvoering, is echter vaak nog een groot probleem.”

Volgens Van Hamersveld lukt het naar de cloud brengen van standaardapplicaties naar cloudomgevingen de meeste bedrijven wel, maar met belangrijke zakelijke applicaties hebben zij meer moeite. Zeker wanneer deze applicaties zich in edge-omgevingen bevinden. “De uitdaging ligt dan in hoe effectief die applicaties naar cloudomgevingen worden ontsloten. Dit vereist een echte strategie.”

Een andere vaak gestelde vraag is welke connectiviteit voor het ontsluiten van deze (edge) omgevingen geschikt is. “Het gaat hierbij om het zo goed mogelijk ontsluiten van die omgevingen en de daarin aanwezige data en deze gegevens zo veilig mogelijk naar de cloud te brengen. Security is ook een zekere vraag waarmee CIO’s naar ons toekomen. Zij hebben security hoog op hun prioriteitenlijst.”

Overige uitdagingen
Verder stellen CIO’s vragen over automatisering. “Onder meer het personeelstekort en dat oplossingen en toepassingen meer ‘platform driven’ worden, leiden tot meer automatisering.”

Last, but not least is duurzaamheid voor CIO’s belangrijk. “Bij onze grote klanten zien we dat duurzaamheid vaak aan andere doelstellingen wordt gekoppeld. Hoe kan je efficiënt met data omgaan. Of hoe richt je efficiënt en veilig en geautomatiseerd connectiviteit en bronnen in.”

Toegevoegde waarde voor business meest belangrijk
De vraag is ook hoe CIO’s zich uiteindelijk op al deze ontwikkelingen en mogelijkheden moeten voorbereiden. Hiervoor heeft Jeroen van Hamersveld duidelijke antwoorden. “De belangrijkste vraag die CIO’s moeten stellen, is wat de uiteindelijke behoefte van de business is. Voor ieder bedrijf is dit natuurlijk verschillend.”

“Vervolgens moet je deze behoefte aan je cloudstrategie, je edge-strategie en natuurlijk je connectiviteitsstrategie koppelen. Hiervoor moeten de beste oplossingen worden geselecteerd die de juiste waarde toevoegen en hierdoor de business het beste ondersteunen. Dit vergt natuurlijk innovatie.”

“CIO’s krijgen een steeds prominentere positie in de boardroom. Het is niet meer de ‘IT-man/vrouw ’die aanschuift en het gaat ook niet meer om de kostenverlaging die hij of zij vaak moet bereiken. Het gaat nu over de toegevoegde waarde van IT voor de business. Hoe maak ik data te gelde?”

“Het liefst spreek ik met CIO’s over hun zakelijke doelstellingen en welke uitkomsten die moeten brengen. Op basis hiervan kunnen we oplossingen aanbieden. Kortom welke businessdoelstellingen hebben ze, hoe kunnen we die organiseren en welke technologie past daar het beste bij.”

Oplossingen van NTT
NTT LTd. biedt hiervoor veel oplossingen en toepassingen. “Wat betreft cloudmigratie kunnen klanten kiezen uit een compleet portfolio van datacenters of hybride- en on-premises (private) oplossingen. We werken daarnaast nauw samen met Microsoft, waardoor we zeer interessante latency- en connectiviteitsgaranties bieden. Voor connectiviteit bieden we traditionele netwerkverbindingen, SD-WAN en campus-netwerkomgevingen. Daar is recent een private 5G-oplossing aan toegevoegd.”

“Security zit standaard in alle oplossingen en toepassingen en we geven ook advies. Dit laatste op basis van standaardbronnen en intelligence uit ons eigen wereldwijde IP-netwerk. Voor automatisering zijn we compleet ‘platform-driven’ ”, gaat Van Hamersveld verder.

“In 2030 moeten al onze datacenters klimaatneutraal zijn. Ook willen we klanten met duurzaamheid helpen. Vanuit NTT Data zijn hiervoor al veel oplossingen en toepassingen beschikbaar. Na de integratie zie ik hiervoor nog meer mogelijkheden.”

Combineer cloud, connectiviteit en edge
Samenvattend geeft Jeroen van Hamersveld van NTT Ltd. aan dat CIO’s veel uitdagingen hebben als het onder meer gaat om het samenbrengen van hun bedrijfsdata en deze naar de cloud te brengen. Zodat zij hiermee meer toegevoegde waarde kunnen bieden.

“Voor CIO’s is het belangrijk in hun IT-strategie de cloudstrategie, de connectiviteitsstrategie en ook de edge-strategie als één geheel te zien. Dit in plaats van allemaal losse strategieën. Deze drie zaken zijn voor een echte data-driven organisatie onlosmakelijk met elkaar verbonden en bieden gecombineerd dan ook de echte toegevoegde waarde”, zo besluit Van Hamersveld.

Auteur: Floris Hulshoff Pol

Gartner BW start 5 juli tm 4 nov 2023 Progress Communications BW start week 17 tm 19
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29