Wouter Hoeffnagel - 21 november 2022

Class action-rechtszaak tegen FTX-topman Sam Bankman-Fried

Class action-rechtszaak tegen FTX-topman Sam Bankman-Fried image

FTX-oprichter Sam Bankman-Fried is aangeklaagd door boze klanten. In een class action-rechtszaak eisen zij een schadevergoeding. Ook andere betrokkenen bij FTX zijn aangeklaagd, waaronder bekende personen die FTX hebben gepromoot.

Bankman-Fried is oprichter en topman van cryptobeurs FTX. Deze vroeg onlangs uitstel van betaling aan. Ook maakte het bedrijf melding van een reeks ongeautoriseerde transacties, waarbij miljarden dollars zouden zijn overgeboekt naar de investeringsmaatschappij Alameda van Bankman-Fried. Zeker een miljard dollar van klanten zou zijn verdwenen.

'Kaartenhuis en Ponzi-schema'

In de aanklacht noemen de boze klanten dat FTX een kaartenhuis en een Ponzi-schema waarbij FTX financiële middelen van klanten zou hebben verplaatst tussen onduidelijke entiteiten, meldt The Guardian. Het bedrijf zou onder meer nieuw verkregen middelen van investeerders hebben gebruikt voor het afbetalen van oude leningen.

Niet alleen Bankman-Fried is in de aanklacht genoemd, maar ook een aantal bekende personen die FTX hebben gepromoot. Denk hierbij aan Larry David, Naomi Osaka, Gisele Bündchen, Tom Brady, Trevor Lawrence, Shaquille O’Neal, Steph Curry, Udonis Haslem, Shohei Ohtani, David Ortiz en Kevin O'Leary.

John Ray is aangesteld om orde op zaken te stellen bij FTX. Ray is inmiddels zeer kritisch over FTX en diens topman; hij noemt de administratie van het bedrijf onder meer totaal onbetrouwbaar. Ook stelt Ray niet eerder zo'n 'compleet falende bedrijfscontrole' te hebben gezien. Betrouwbare financiële informatie zou niet beschikbaar zijn. Ray spreekt van een 'ongekende situatie'. Dat is opvallend aangezien Ray ruim twintig jaar geleden curator van energiereus Enron was, wat de boeken is ingegaan als één van de grootste boekhoudschandalen in de Amerikaanse geschiedenis.