Floris Hulshoff Pol - 23 november 2022

Verdachte Rus van witwassen cryptovaluta blijft in hechtenis

Verdachte Rus van witwassen cryptovaluta blijft in hechtenis image

Het voorarrest van een verdachte rond Tornado Cash, een gedecentraliseerde Ethereum mixingservice, is wderom weer verlengd. Het om de Rus Alex Pertsev. De man werd op 10 augustus aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het verhullen van criminele geldstromen en het faciliteren van witwassen door de Ethereum mixingservice Tornado Cash op het internet aan te bieden als dienst.

Op 24 augustus heeft de raadkamer van de rechtbank Den Bosch zitting gehouden over het voorarrest van een verdachte. De raadkamer bestond uit drie rechters, zij werden voorgelicht door de officier van justitie over het onderzoek en de verdenkingen. Daarna hebben zij de verdediging gehoord. Vervolgens heeft de raadkamer besloten de verdachte 90 dagen langer in voorarrest te houden.

Het vermoeden is dat verdachte, samen met anderen, het mogelijk heeft gemaakt dat de herkomst, bestemming en het eigendom van meer dan 1 miljard aan uit misdrijf verkregen cryptovaluta door gebruik van de mixer is verhuld.

Pertsev wordt verdacht van betrokkenheid bij het verhullen van criminele geldstromen en het faciliteren van witwassen met het mixen van cryptovaluta via de gedecentraliseerde Ethereum mixingservice Tornado Cash. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Dergelijke geavanceerde technologieën, zoals gedecentraliseerde organisaties die mogelijk witwassen faciliteren krijgen extra aandacht van de FIOD. Ook in het cryptovalutadomein staat de FIOD voor een veilig financieel Nederland en spoort het op met effect en impact. De verdachte is voorgeleid aan de rechter-commissaris.Tornado Cash biedt diensten aan voor het mixen van de cryptovaluta. De onlinedienst maakt het daarmee mogelijk de herkomst of bestemming van cryptovaluta te verhullen. De (criminele) herkomst van de cryptogelden wordt door dergelijke mixingservices veelal niet of nauwelijks gecontroleerd. Gebruikers van een mixingservice doen dat veelal om hun anonimiteit te vergroten.

FSB

Naar verludt zou de Tornado Cash-ontwikkelaar Pertsev als ceo van Peppersec vroeger banden hebben gehad met de Russische inlichtingendienstdienst FSB zo meldt Fortune Magazine. Zo zou de Russische FSB de verdediging tegen cyberaanvallen kunnen versterken, aldus crypto-insiders.nl. Peppersec biedt security assessment van verschillende projecten en systemen, zoals voor banken en sociale netwerken. Verder is Pertsev een Ethereum smart contracts expert (develop en audit).

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024