Floris Hulshoff Pol - 29 november 2022

Chinese politie controleert smartphones op verboden apps

Chinese politie controleert smartphones op verboden apps image

De Chinese politie controleert smartphones van burgers op verboden apps. Denk hierbij aan de social media-platformen Instagram en Twitter, maar ook aan de app voor versleuteld berichtenverkeer Telegram.

The Wall Street Journal en CNBC melden dat de controles een poging zijn van de Chinese overheid om de groeiende protesten tegen het COVID-19-beleid te kop in te drukken. Deze protesten ontstonden nadat bij een brand in Umuqi (??) tien doden vielen. Veel boze Chinese denken dat de slachtoffers hun pand moeilijk konden verlaten door COVID-19 maatregelen, iets dat de Chinese overheid ontkent.

Via een VPN toegankelijk ondanks blokkade

Het gebruik van Instagram, Telegram en Twitter is in China verboden. Ook is de toegang geblokkeerd. Via een Virtual Private Network (VPN) kunnen gebruikers echter toch toegang verkrijgen tot de diensten. Via deze route lekken de laatste tijd ook beelden van de protesten uit. De Chinese politie zou daarnaast vrezen dat de app worden ingezet voor het organiseren van nieuwe demonstraties.

De politie controleert daarom op straat de smartphones van burgers op de aanwezigheid van de apps. Deze controles zouden onder meer in winkelcentra en op stations plaatsvinden. Indien de apps worden aangetroffen geeft de politie de gebruikers naar verluid een waarschuwing en noteert hun naam.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024