Wouter Hoeffnagel - 03 januari 2023

Ministerie van EZK wil overname van Nowi door Nexperia onderzoeken

Ministerie van EZK wil overname van Nowi door Nexperia onderzoeken image

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat onderzoekt of het de overname van Nowi door Nexperia kan blokkeren. Het wil hierbij gebruik maken van de Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames, die komend jaar met terugwerkende kracht in werking treedt.

Nowi produceert energie-efficiënte chips. Nexperia maakte in november 2022 bekend het bedrijf over te nemen. Het hoofdkantoor van Nexperia is gevestigd in Nijmegen. Het bedrijf is sinds 2018 in handen van het Chinese Wingtech Technology. Deze Chinese banden leiden nu tot zorgen.

Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames

De Tweede Kamer nam afgelopen jaar het wetsvoorstel Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames aan. De Nederlandse overheid krijgt hiermee de mogelijkheid overname te controleren op de impact op de nationale veiligheid en indien nodig te blokkeren. De wet treedt dit jaar in werking en geldt met terugwerkende kracht vanaf september 2022.

De overname van Nowi door Nexperia vond binnen dit termijn plaats. In een Kamerbrief meldt minister Adriaansens dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de impact van de overname op de nationale veiligheid wil onderzoeken zodra de wet van kracht is.

'Geen reden voor een blokkade'

Simon van der Jagt, CEO en medeoprichter van Nowi, liet eerder al weten geen reden te zien voor de Nederlandse overheid om de overname te blokkeren. Tegen het Financieele Dagblad wees Van der Jagt erop dat het bedrijf zich richt op het toepassen van de chips van Nowi in massaproducten zoals afstandsbedieningen. Het zou niet gaan om strategische producten.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024