Wouter Hoeffnagel - 05 januari 2023

Vijf IT-trends voor dit jaar

Vijf IT-trends voor dit jaar image

De multicloud wordt komend jaar belangrijker door een snel veranderende omgeving. Ook gaan organisaties in toenemende mate op objectieve wijze de impact van IT op het milieu meten. Dit zijn enkele van de voorspellingen die NTT, IT-leverancier van infrastructuur en diensten, voor komend jaar doet op het gebied van cloud, duurzaamheid,  private 5G, network-as-a-service en beveiliging. Vanuit hun eigen vakgebied geven vijf vakexperts hun eigen visie op ontwikkelingen die we in 2023 kunnen verwachten.

Voorspelling 1: Multicloud wordt belangrijker door een snel veranderende omgeving  

 “Als er iets is wat we van de coronapandemie hebben geleerd, is dat grootschalige veranderingen zomaar en onverwacht kunnen optreden. Als organisaties hun netwerk niet snel en efficiënt kunnen aanpassen, zorgen ze voor een achterstand ten opzichte van de concurrentie. Daarom zal de invoering van de multicloud de komende maanden een topprioriteit voor CIO's en IT-leiders zijn.” Aldus Amit Dhingra, Executive Vice President bij NTT Ltd. Network Services. De migratie naar een multicloudarchitectuur wordt voor veel organisaties een kritieke strategie. De inzet van toepassingen en diensten, zowel on- als off-premise, zijn afhankelijk van waar ze wat hosten inclusief kostenbeheer en ondersteuning van het netwerk.   

“Uit onderzoek blijkt zelfs dat meer dan 90% van de organisaties wereldwijd de migratie van netwerkfuncties naar de cloud en cloudfirst netwerkoplossingen in hun top drie plaatsen van verwachte veranderingen binnen netwerken. In 2023 wordt de overstap naar een moderne, cloudgebaseerde, softwaregedefinieerde en datagestuurde netwerkinfrastructuur cruciaal voor het algehele succes van een bedrijf.”   

Voorspelling 2: Duurzaamheid, organisaties gaan digitaal en objectief de impact van IT op het milieu meten   

Met een snel groeiende digitale omgeving stellen we steeds hogere eisen aan de technologie en dus ook aan het energieverbruik. De vraag is hoe bedrijven met de behoefte aan meer energie moeten omgaan in combinatie met de hogere eisen van consumenten, belanghebbenden en werknemers op het gebied van duurzaamheid. Vicky Bullivant, Senior Vice President Sustainability bij NTT Ltd denkt dat dit in 2023 en daarna voor IT-managers overal ter wereld een belangrijk punt van aandacht zal zijn.   

“De CO2-voetafdruk van een organisatie wordt vaak eenmaal per jaar en handmatig gemeten en dat is ongeveer net zo nuttig is als het jaarlijks controleren van de beleggingsportefeuille. Een betere manier is het digitaliseren van de CO2-voetafdruk en deze net zo nauwgezet in de gaten houden als de winstontwikkeling. Op deze manier kunnen organisaties op basis van goede informatie realtime beslissingen nemen voor het welzijn van onze planeet, zonder te wachten op een jaarverslag.” 

Voorspelling 3: Toename adoptie private 5G en meer afhankelijkheid van Managed Service Providers  

Shahid Ahmed, Group EVP, New Ventures and Innovation bij NTT Ltd. ziet voor het komende jaar een toename van de adoptie van private 5G en meer vraag naar Managed Service diensten. “In 2022 zagen we een snelle adoptie van private 5G, omdat organisaties blijven zoeken naar snellere, veiligere en betrouwbaardere netwerken om hun projecten op het gebied van digitale transformatie te ondersteunen en te versnellen.”    

In 2023, als Industrie 4.0-technologieën zoals digitalisering van fabrieken, machine-automatisering en IoT van invloed blijven op de manier waarop organisaties innoveren, kunnen we verwachten dat de adoptie van private 5G toeneemt. De kern van deze evolutie ligt in de fundamentele verschuiving naar een meer geïntegreerd en gemoderniseerd netwerk, waar toepassingen een inherent onderdeel van de netwerkinfrastructuur zijn. Deze modernisering, die voortkomt uit een verbeterde private 5G-architectuur, belooft aanzienlijke zakelijke voordelen voor bedrijven.    
Als gevolg van deze vernieuwing is volgend jaar ook een grotere afhankelijkheid van Managed Service Providers (MSP's) te verwachten, aangezien 8 op de 10 Senior Executives denken dat ze de komende twee jaar zullen overwegen delen van hun netwerktechnologie uit te besteden. Dit zorgt voor een nieuw tijdperk van netwerkmodernisering - een tijdperk waarin netwerken een voorwaarde zijn voor het mogelijk maken van bedrijfsgroei. 

Voorspelling 4: Bedrijven kiezen voor Network-as-a-Service om bedrijfsgroei mogelijk te maken  

Amit Dhingra ziet een belangrijke rol van Network-as-a-Service, die bedrijven zal helpen om zich tegenover de concurrentie staande te houden.   
"De toepassing van hybride en gedistribueerde netwerken met meerdere aangesloten apparaten neemt aanzienlijk toe. Toch zijn, ondanks zware investeringen, slechts twee op de vijf bedrijven zeer tevreden met hun huidige netwerkmogelijkheden.”       

In het tijdperk van netwerkmodernisering vertrouwt de meerderheid van de leidinggevenden op netwerken om bedrijfsgroei mogelijk te maken, AI voor IT-operaties (AIOps) te ondersteunen en de beveiliging te verhogen. Veel van de nieuwe oplossingen zullen echter binnen slechts twee jaar standaard worden, wat betekent dat bedrijven, om concurrerend te kunnen blijven opereren, nieuwe oplossingen zullen moeten blijven implementeren.    

In 2023 blijven organisaties hun aandacht richten op een Network-as-a-Service model om dit te ondervangen. Met name beveiliging - een van de drie belangrijkste trends die de modernisering van het netwerk stimuleren - moet worden beschouwd als een belangrijk onderdeel van de planning van het netwerkproces, in plaats van een bijzaak. Deze aanpak geeft bedrijven de flexibiliteit om op en af te schalen en tegelijkertijd effectieve AIOps- en automatiseringsoplossingen in te zetten." 

Voorspelling 5: Toename van cloudgebaseerde beveiligingsoplossingen en identiteitsgebaseerde beveiliging  

Vivek Daga, Managing Director, UK & Ireland bij NTT Ltd. voorspelt voor 2023 een toename van cloudgebaseerde beveiligingsoplossingen en identiteitsgebaseerde beveiliging. "Netwerkarchitecturen zijn tijdens de pandemie aanzienlijk veranderd en deze ontwikkeling vertoont geen tekenen van vertraging. Dit gaat gepaard met uitdagingen als we kijken naar beveiliging – gedistribueerde hybride werkmodellen vormen een groter en kwetsbaarder aanvalsoppervlak voor kwaadwillenden. Zakelijke beslissers wereldwijd werken er hard aan om dit probleem aan te pakken. Uit onderzoek blijkt dat netwerkbeveiliging en risico's op het gebied van compliance voor 90% van deze groep het belangrijkst zijn.”    

In 2023 is het van cruciaal belang om deze netwerkmutaties goed in de gaten te houden en beveiliging als onderdeel van de planning prioriteit te geven. Waarschijnlijk zullen veel organisaties voor de bescherming van hun netwerk overstappen op meer gecentraliseerde, cloudgebaseerde beveiligingsoplossingen, zoals Secure Access Service Edge (SASE) en een managed model voor endpointbeveiliging. Nieuwe netwerkarchitecturen zorgen voor nieuwe manieren van beveiliging en een verschuiving van perimetergebaseerde beveiliging naar identiteitsgebaseerde beveiliging stelt organisaties in staat functionaliteiten toe te voegen die elk netwerk extra bescherming bieden."  

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Vertiv BN 01-07-2024 tm 05-08-2024