Floris Hulshoff Pol - 23 januari 2023

Crypto-criminaliteit bereik hoogtepunt dankzij sanctie overtredingen

Ondanks de marktdaling steeg het illegale transactievolume van cryptocurrency voor het tweede achtereenvolgende jaar en bereikte het een recordhoogte van ten minste 20,1 miljard dollar in 2022. Dit blijkt uit het eerste hoofdstuk van het nieuwe jaarlijkse Crypto Crime Report van blockchain-dataplatform Chainalysis. Ook laat het rapport zien dat het transactievolume gerelateerd aan sancties, grotendeels geassocieerd met crypto handelsplatformen in Rusland, van 2021 tot 2022 met meer dan 10 miljoen procent is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Deze activiteiten maakten dan ook het grootste deel uit van het totale illegale transactievolume (44%).

Toch staan er ook genoeg positieve bevindingen in dit eerste hoofdstuk. Traditionele vormen van crypto criminaliteit die in 2021 de bovenhand namen - zoals oplichting, financiering van terrorisme en fraudezaken - zijn allemaal gedaald op jaarbasis. Alleen de transactievolumes met betrekking tot gestolen crypto stegen met 7%, maar ook dit percentage laat een aanzienlijk vertraagd groeitempo zien in vergelijking met het voorgaande jaar. Toen was het namelijk bijna 6x hoger dan het jaar ervoor.

In totaal blijft het aandeel van alle illegale cryptocurrency-activiteiten relatief klein - slechts 0,24% van het totale transactievolume.

"De gebeurtenissen van 2022 laten zien dat er, ondanks de inherente transparantie van blockchains, ruimte blijft voor verbetering. Zo zijn er mogelijkheden om off-chain gegevens over verplichtingen te verbinden met on-chain gegevens om betere zichtbaarheid te bieden. Ook is de transparantie van alle on-chain transacties in DeFi een standaard die alle cryptodiensten zouden moeten nastreven. Naarmate meer en meer waarde naar de blockchain wordt overgebracht, zullen ook alle potentiële risico's zichtbaar worden en zullen we meer volledige transparantie hebben," aldus Kim Grauer, Director of Research, Chainalysis.