Wouter Hoeffnagel - 02 februari 2023

Kabinet bespreekt verbod op doxing

Kabinet bespreekt verbod op doxing image

Het online verspreiden van adresgegevens met als doel deze persoon te intimideren wordt wettelijk verboden. Een ruime Kamermeerderheid schaart zich naar verwachting vandaag achter een wetsvoorstel dat het zogeheten doxing verbiedt. Wel zetten partijen vraagtekens bij de handhaving van het verbod.

Dit blijkt uit een rondgang van NOS onder politieke partijen. Het kabinet bespreekt het wetsvoorstel vandaag. Onder meer politieagenten, wetenschappers, journalisten en politici zijn doelwit van doxing. De aanpak hiervan is tot nu toe lastig, aangezien het online verspreiden van persoonsgegevens niet strafbaar is. Het wetsvoorstel maakt dit alsnog strafbaar indien het doel is personen door het delen van adresgegevens te intimideren.

Vraagtekens bij de handhaving van het verbod

Wel zetten partijen vraagtekens bij de handhaving van het verbod. Het CDA vraagt zich onder meer af of in de rechtbank kan worden aangetoond dat een adres is gedeeld met als intimidatie als doel. D66 ziet het verbod als 'dweilen met de kraan open'. Het wijst daarbij onder meer op de Kamer van Koophandel, waar adresgegevens relatief eenvoudig opvindbaar zijn. Denk echter ook aan het kadaster, waarin gegevens zijn opgenomen van mensen met een koophuis.

De VVD zet vraagtekens bij de strafmaat en vraagt zich af of deze voldoende afschrikt. Ook de SGP pleit voor strengere straffen, met name voor doxing gericht op ambtsdragers. De PVV wil dat personen die zich aan doxing schuldig maken, niet wegkomen met een taakstraf. Ook wijzen diverse partijen op de huidige capaciteitsproblemen bij de politie, terwijl de nieuwe wet voor extra werkdruk zorgt.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024
Fujitsu BW en BN liggend DIL week 9 tm 12-2024