Hans Steeman - 03 februari 2023

Rakuten Symphony kiest edge als werkveld

Rakuten Symphony kiest edge als werkveld image

In het verleden is het bedrijf Robin.io vaker voorgesteld. Het bedrijf was prominent bezig met het virtualiseren van de core van mobiele netwerken. De gecontaineriseerde oplossing wordt onder andere ingezet door de Japanse operator Rakuten. Inmiddels is Robin.io opgegaan in Rakuten en gaat nu door het leven als Rakuten Symphony. De focus is bijgesteld en richt zich nu op twee streams: mobiele netwerken en enterprises. CEO Partha Seetala was betrokken bij de oprichting van Robin.io en is inmiddels opgeklommen tot president Cloud BU Rakuten Symphony.

Over de visie is Partha helder: “De edge van het netwerk is onze uitdaging. Steeds vaker is er een grote vraag naar lokale computerpower naast centrale rekenkracht in de cloud. Bedrijven zoeken naar mogelijkheden om data aan de rand van het netwerk te verwerken. Dus nog voordat het naar de centrale cloud gaat. Daar waar VM’s in bedrijven de spil waren is dat nu steeds vaker een container. Dankzij containers is er veel flexibiliteit en energiebesparing mogelijk. Een belangrijke trend bij de containerisering is dat er steeds meer naar statefull implementaties wordt gevraagd, vooral hyperscalers hebben daar een groeiende behoefte aan. Veel van hun applicaties, zoals databases en transactie management, eisen een statefull implementatie.”

rakuten_image hans steeman wk 2023.jpg

Partha: “De slimme edge wordt steeds breder ingezet, ook in de enterprise. Een fastfood restaurant is onderdeel van een groter geheel en vereist lokaal transactiemanagement. Bij duizenden vestigingen betekent dat een groot cluster aan containers dat de klus moet klaren. Dat alles kan en moet via de juiste managementlaag (Kubernetes) onder controle worden gehouden.

Drie wegen die bewandeld worden.

Rakuten Symphony bouwt zijn succes op drie paden. Zo is er CNP het Cloud Native Platform, een volledig geïntegreerde en geoptimaliseerde full-stack Kubernetes platform. De tweede loot is Symworld CNS, de Cloud Native Service. Dit is de storage stack van Symworld CNP, die men bovenop een andere Kubernetes-stack kan gebruiken. Als derde product is er de Symworld Orchestrator. Deze spelt de hoofdrol bij het beheren van de baremetal servers waar de Kubernetes-clusters op draaien.

Partha straalt grote ambities uit: "We kunnen een prominente rol in deze markt claimen met onze producten en diensten. Rakuten Symphony claimt een prominente rol als de VMware van de edge. Een uitgelezen kans voor de channelpartners in deze groeimarkt.”

Door: Hans Steeman