Wouter Hoeffnagel - 06 februari 2023

Europarlementariërs kunnen agressieve lobbypraktijken melden bij meldpunt

Europarlementariërs kunnen agressieve lobbypraktijken melden bij meldpunt image

Een nieuw meldpunt is opgericht waar Europarlementariërs agressieve lobbypraktijken kunnen melden. Het meldpunt LobbyLeaks kan op basis hiervan waarschuwingen uitsturen en daarnaast ondersteuning bieden bij het indienen van een klacht bij het Europees Parlement.

Aanleiding voor het meldpunt zijn lobbypraktijken van grote techbedrijven als Google en Amazon. Zij verzetten zich via lobbyisten tegen strenge Europese regelgeving die zijn aangenomen. Transparantie ontbrak hierbij in sommige gevallen. Zo lieten zij lobbywerk uitvoeren door partijen die bijvoorbeeld beweerden juiste kleine- en middelgrote bedrijven (mkb) te vertegenwoordigen.

In andere gevallen zouden techbedrijven gericht advertenties hebben opgekocht die Europarlementariërs op social media te zien krijgen, zonder dat zij hiervan op de hoogte waren.

'Wolven in schaapskleren'

Europarlementariër Paul Tang spreekt tegenover RTL Nieuws over 'wolven in schaapskleren'. De lobbypraktijken van big tech zouden verder gaan dan traditionele lobbyisten. Met name het gebrek aan transparantie ziet Tang als een probleem. "Wanneer het niet meer duidelijk is wie er lobbyt en met welk belang. Er zijn duistere, verborgen methoden van lobbyen, en die baren ons zorgen", aldus Tang tegen RTL Nieuws.

Het meldpunt gaat in kaart brengen hoe vaak dergelijke agressieve lobbypraktijken voorkomen. En helpt Europarlementariërs hiervan melding te maken en hierover klachten in te dienen.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei