Floris Hulshoff Pol - 17 februari 2023

Ontslag voor tientallen Tesla-medewerkers die vakbond willen oprichten

Ontslag voor tientallen Tesla-medewerkers die vakbond willen oprichten image

Tientallen medewerkers van een Tesla-fabriek in de Amerikaanse stad Buffalo zijn door Tesla ontslagen. Het ontslag volgt op de aankondiging van het plan van het personeel om zich te verenigen in een vakbond.

Dat meldden de ontslagen werknemers in een klacht bij de Amerikaanse National Labor Relations Board, een organisatie die waakt over de correcte toepassing van het arbeidsrecht. De ontslagen medewerkers beschuldigen de fabrikant van elektrische wagens van het illegaal beëindigen van de arbeidscontracten 'als vergelding voor de vakbondsactiviteiten en om de oprichting van een vakbond te ontmoedigen'.

Contant op de vingers gekeken

De medewerkers van de fabriek kwamen onlangs in verzet tegen hun bazen. Het gaat om werknemers die werken aan de zelfsturende functies van de Tesla's, waarbij zij naar eigen zeggen constant op de vingers worden gekeken.

Bij de fabriek in Buffalo, in de Amerikaanse staat New York, werken ruim 800 mensen die bezighouden met de technologie om de voertuigen autonoom te kunnen laten rijden. Volgens de kritische medewerkers zou Tesla tijdens hun werk het aantal toetsaanslagen controleren, om zo bij te houden hoeveel werk zij op een dag verrichten. Dat leidt er zelfs toe dat sommige medewerkers niet eens toekomen aan een toiletpauze. Ze eisen ook een hoger loon.

Tegenwind

Grote Amerikaanse techbedrijven zijn doorgaans geen fan van vakbonden en proberen vakbondsvorming zo veel mogelijk te weren. Soms door zelf acties op te zetten om werknemers te overtuigen om tegen te stemmen.

Google huurde zelfs consultants in om de vakbonden zelf in een negatief daglicht te stellen. Amazon kreeg onlangs een vakbond in één lokaal depot in de VS, maar pas na een stevige strijd waarbij Amazon zelf de vakbondsvorming bemoeilijkte.

In samenwerking met Data News

Veeam On BN week 22-23 Alleen DI Leaders Veeam On BW tm 12 juni 2023 Alleen DI Leaders
NTT BN start 31-5 TM 14-5