Wouter Hoeffnagel - 06 maart 2023

ILT: Ruim veertig containerschepen gecontroleerd met drones

ILT: Ruim veertig containerschepen gecontroleerd met drones image

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Kustwacht meldt met behulp van drones afgelopen jaar 44 varende containerschepen te hebben gecontroleerd op het vastzetten van de lading. Op 11 schepen zijn hierbij overtredingen geconstateerd, waarbij containers niet of onjuist zijn vastgemaakt.

ILT-directeur Karin Visser: “Het inzetten van drones is zeer effectief. Het biedt ons de mogelijkheid om overtredingen te constateren, terwijl het containerschip blijft varen. De bemanning wordt dan niet gestoord in hun werk en wij kunnen op deze manier gerichte controles uitvoeren. In 2021 zijn we met een pilot gestart en die bleek succesvol, daarom hebben we in 2022 weer gebruik gemaakt van drones.”

Nadat met de drone op 21 schepen mogelijk tekortkomingen waren geconstateerd, gingen inspecteurs van de ILT bij 13 schepen aan boord. Op 11 van deze schepen zijn overtredingen vastgesteld. "Daar zagen zij bijvoorbeeld dat de containers niet goed waren vastgesjord of bleek bijvoorbeeld de ladingcomputer een niet goedgekeurde rekenmodule te bevatten of niet overeen te komen met het zogenaamde Cargo Securing Manual. Acht schepen konden niet worden gecontroleerd aangezien zij al weer uit de haven waren vertrokken of waren doorgevaren", schrijft de ILT in een nieuwsbericht.

Kustwacht als platform voor drones

Bij de controles vaart de ILT een aantal dagen mee aan boord van schepen van de Kustwacht voor het maken van foto's. Plaatsvervangend Hoofd Operaties Kustwacht, Jan Christiaanse licht toe: “De Kustwacht is erg blij met de samenwerking tussen het Aero-sensing droneteam van de ILT en de Kustwacht. De toch al op zee aanwezige Emergency Response Towing Vessels (ERTV’s) van de Kustwacht kunnen prima als platform dienen voor drones zoals die van ILT. Daarmee wordt het toezicht op zee op een effectieve en efficiënte manier ingevuld.”

De ILT gaat dit jaar door met de controle van containerschepen met drones.

NTT BW start 31-5 TM 14-6 Veeam On BW tm 12 juni 2023 Alleen DI Leaders
Skykick BN 30-05 t/m 07-06