Wouter Hoeffnagel - 13 maart 2023

Acht op de tien CIO's moet dit jaar meer doen met minder budget

Acht op de tien CIO's moet dit jaar meer doen met minder budget image

93% van alle CIO’s verwacht dat ze in 2023 over een groter IT-budget kunnen beschikken. Desondanks voelt 83% van hen de druk om hun budget zo effectief mogelijk te besteden. De primaire focus ligt daarbij op het indammen van cloudgerelateerde kosten en terugdringen van de toenemende hoeveelheid overconsumptie.

Dit blijkt uit het onderzoek CIO Pulse: 2023 budgets & priorities van SoftwareOne, leverancier van software en cloudoplossingen. Voor dit onderzoek zijn 600 CIO’s en IT-besluitvormers gevraagd naar de manier waarop de huidige economie van invloed is op hun prioriteiten op IT-gebied.

Bijna driekwart loopt achter op digitale transformatie

72% van alle CIO’s gaf toe dat ze door deze extra kosten achterliepen met hun digitale transformatie. Dit is met name zorgwekkend omdat er van 92% van alle CIO’s wordt verwacht dat ze initiatieven voor digitale transformatie ontplooien. Het management wil dat die dit jaar als omzetgenerator gaan dienen.

38% van de respondenten stelt dat het voortwoekeren van de overconsumptie voornamelijk te wijten is aan de haastige overstap naar de cloud tijdens de coronacrisis. 31% liet na om hun workloads in aanloop naar het migratieproces te optimaliseren. Nog eens 38% zei dat hun organisatie zich had verkeken op de kosten voor het inrichten van cloudomgevingen, met forse budgetoverschrijdingen als gevolg. Veel organisaties beschikken ook nog steeds over diverse legacy IT-systemen op locatie. 51% van alle CIO’s zegt dat de complexiteit van deze legacy IT-oplossingen tot hun drie belangrijkste uitdagingen behoort.

'Bedrijven worstelen met de onzekere economische situatie'

Daniel Perrier director services & innovation bij SoftwareOne: “Bedrijven worstelen met de onzekere economische situatie. Dit maakt het enorm lastig om grote IT-transformaties te plannen. Organisaties moeten echter naar de cloud overstappen en hun legacy applicaties moderniseren om concurrerend te kunnen blijven. We merken dat er een sterke behoefte bestaat aan een combinatie van innovatie en optimalisatie. Onze klanten vragen om stapsgewijze transformatie-initiatieven in plaats van grootscheepse migratieprojecten, want daar valt moeilijk goedkeuring voor te krijgen als de budgetten onder druk staan.”

Dit is terug te zien in de onderzoeksresultaten. 45% van alle CIO’s zegt dat meer transparantie en grip op de kosten hen zouden helpen om meer waarde te putten uit hun investeringen in de cloud. Daarmee zouden ze ook meer draagvlak bij het management krijgen. 80% is van plan om hun investeringen in FinOps op te voeren om dit te bewerkstelligen. 39% zegt gebruik te zullen maken van cloud-native tools voor het terugdringen van de licentiekosten. Ondanks de druk op het budget wil 82% van de respondenten meer aan de modernisering van applicaties uitgeven. Daarnaast blijft cybersecurity een belangrijke prioriteit: 92% voert de investeringen daarin op.

'2024 wordt een uitdagend jaar'

Dan Ortman, global pratice lead FinOps bij SoftwareOne: “2024 zal een uitdagend jaar worden voor bedrijven. De verbeterde flexibiliteit die cloud computing te bieden heeft zal hen in staat stellen om effectiever te reageren op onverwachte marktontwikkelingen. De inzet van de FinOps-methodologie zal hen niet alleen helpen met het stroomlijnen van hun uitgaven, maar ook voorzien in de processen, verantwoording en transparantie die nodig zijn om maximale waarde uit hun investeringen in de cloud te putten. Na het migreren van legacy IT-oplossingen en moderniseren van cloudomgevingen kunnen alle kostenbesparingen worden herinvesteerd in innovatieve projecten. Hierdoor is de IT-afdeling in staat om meer met minder te doen.”

Het onderzoek is uitgevoerd onder 600 CIO’s en IT-besluitvormers uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De volledige resultaten van het ‘SoftwareOne CIO Pulse: 2023 budget & priorities’-onderzoek zijn hier beschikbaar.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024