Floris Hulshoff Pol - 22 maart 2023

Amsterdam Drone Week is van start gegaan

Amsterdam Drone Week is van start gegaan image

Van 21 tot 23 maart organiseert RAI Amsterdam voor de vijfde keer de Amsterdam Drone Week en de EASA High Level Conference on Drones. Tijdens de jubileumeditie is er veel aandacht voor hoe drones steden en regio's met elkaar verbinden, werpt een keur van experts zijn licht op de laatste ontwikkelingen en diverse use cases en maakt ook de speciale Dutch Drone Day deel uit van het evenement. ADW Hybrid maakt Amsterdam opnieuw drie dagen lang het centrum van de voortdurende UAM-gemeenschap.

Innovatieve luchtmobiliteit zal niet alleen meer afgelegen gemeenschappen verbinden met de economische kansen binnen steden. Het zal ook transportmogelijkheden en diensten zoals inspectie, noodhulp en beveiliging door drones verbeteren, waardoor tijd en investeringen in infrastructuur en mensen worden bespaard. Tijdens ADW Hybrid komt het wereldwijde UAM-ecosysteem samen om samen te creëren en samen te werken om de nodige stappen vooruit te zetten.

EASA-conferentie op hoog niveau over drones

Tijdens de eerste twee dagen van ADW Hybrid vindt tegelijkertijd de EASA High Level Conference on Drones plaats. Dit jaar staat het thema 'Back to the future of safe UAS operations' centraal. Hoogtepunten van het programma waar de wereldwijde UAM-gemeenschap traditioneel zijn intrede doet, zijn de implementatie van de UAS-verordening met een uitgebreide beoordeling van geleerde lessen, uitdagingen en kansen, het bouwen van een IAM-ecosysteem en het opzetten van een realistische implementatieprogramma-implementatie, maar ook het implementeren van U - stappen voor ruimte- en luchtruimintegratie.

Voor EASA Executive Director Patrick Ky is de vijfde editie van Amsterdam Drone Week de laatste in zijn huidige rol. Ky heeft bijgedragen aan de totstandkoming van een succesvol evenement en heeft dit samen met RAI Amsterdam ontwikkeld tot dé ontmoetingsplaats voor UAM-professionals ter wereld. “Deze sector heeft zich de afgelopen vijf jaar ontwikkeld tot een branche waar de wereld niet meer omheen kan. Ik ben trots op het feit dat we dit samen hebben kunnen creëren en de ontwikkelingen in goede banen hebben weten te leiden. Dat hadden we niet gekund zonder de bijdragen van iedereen die er de afgelopen vijf jaar bij was."

Tijdens het ADW Hybrid programma is er een speciale Cities and Regions Area waar Amsterdam, Parijs en Japan hun geavanceerde UAM-plannen aan de wereld laten zien. Amsterdam onderzoekt wat maaltijdbezorging kan toevoegen als service in drukke gebieden. Just Eat Takeaway, onderdeel van Thuisbezorgd.nl, is met Dutch Drone Delta een test gestart van maaltijdbezorging boven het IJ in Amsterdam. Parijs bereidt zich op zijn beurt voor op de beste manieren van mobiliteit en dat gaat verder dan grondinfrastructuur. Tijdens de Olympische Spelen van 2024 zal de focus liggen op het vliegen van medisch, vracht- en passagiersvervoer.

En Japan gaat eind dit jaar na een succesvolle testperiode met onbemande drones vliegen. Er zijn geen piloten bij betrokken terwijl deze drones vrij over mensen in stedelijke gebieden vliegen. De Japanse regering bereidt zich nu voor op vliegende auto's op de Osaka Expo in 2025.

Gebruik case & Solutions paviljoen

De organisatie meldt verder: "Midden op de beursvloer bouwen we een speciale showcase-ruimte waar bedrijven en organisaties hun UAV- of drone-toepassingen kunnen tonen aan pers en publiek. Het Solutions Paviljoen is opgebouwd rond de pijlers Inspectie & Onderhoud, Openbare Veiligheid & Hulpdiensten, Beveiliging & Counterdrones, Landmeten & In kaart brengen en Last Mile Logistics. Daarnaast komen onderwerpen als Mobility Management & SUMP, Legal and Societal Stakes for Innovative Air Services, U-space implementatie en risicobeoordeling, Integrated Skies en Funding and investment uitgebreid aan bod. De laatste dag van ADW Hybrid (23 maart) staat geheel in het teken van de Nederlandse UAM-gemeenschap tijdens de Dutch Drone Day georganiseerd door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat."

Partners

De Amsterdam Drone Week (ADW) is een gezamenlijk initiatief van de European Union Aviation Safety Agency (EASA) en RAI Amsterdam. "Dit platform heeft tot doel het wereldwijde UAM-ecosysteem samen te brengen om samen te werken aan stedelijke luchtoplossingen. Thema dit jaar is 'Innovatieve luchtmobiliteit die steden en regio's verbindt'. We zijn er trots op dat Airbus, Boeing, KPN, de gemeente Amsterdam en Groupe ADP onze Founding Partners zijn en dat we nauw samenwerken met CANSO, UIC2/CIVITAS, World Economic Forum, GSMA, GUTMA en ERTICO. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Europese Commissie en ICAO ondersteunen ADW actief. De jaarlijkse EASA High-level Conference on Drones is onderdeel van de Amsterdam Drone Week", aldus de organisatie.

Nutanix BW 30-05 tm 15-06-2023 Veeam On BN week 22-23 Alleen DI Leaders
Pax8 BN/BW 29-05 tm 18-06-2023