Martijn Kregting - 27 maart 2023

EC wil advies over cloud en IoT-strategie

EC wil advies over cloud en IoT-strategie image

De Europese Commissie (EC) vraagt marktpartijen en andere belangstellenden om hun visie op de EC-onderzoeksagenda over cloudontwikkeling. Het directoraat-generaal voor Communicatienetwerken, Inhoud en Technologie (DG Connect) van de Europese Commissie wil op basis van de openbare consultatie een toekomstvisie, strategie en onderzoeksrichting ontwikkelen voor het werkprogramma 2025-2027 EUCloudEdgeIoT-initiatief en Europese dataopslag. De deadline voor de 'call for expression of interest' ligt op 14 april 2023.

Het EUCloudEdgeIoT-initiatief maakt deel uit van Horizon Europe's Cluster 4. Binnen dit initiatief wil de EC tot een nieuwe strategie komen voor de volgende generatie Cloud-Edge-IoT, die meer intelligentie en autonomie moet bieden. Investeringen in onderzoek en innovatie (R&I) en in het werkprogramma 2020-2023 zijn gericht op basistechnologie en opkomende systeemconcepten op basis van cloud-edge computing die voortbouwen op relevante elementen van computing, connectiviteit, IoT, AI en cyberbeveiliging.

Hypergedistribueerde computeraanpak

Verdere R&I is volgens de openbare consultatie gericht op de ontwikkeling van een Cognitive Cloud-Edge Computing Continuum. Deze hypergedistribueerde computeraanpak gebruikt kunstmatige intelligentie-technologie om de automatisering en dynamische aanpassing van het beheer van middelen over IoT-apparaten en Edge- en Cloud computing-modellen te bevorderen. Onder de voorbeelden die worden gegeven, zijn ook nieuwe trends, zoals MetaOS, MetaWeb, industrieel IoT een Metaverse@theEdge.

De bijdragen moeten de EC helpen om voor te sorteren op toekomstige ontwrichtende trends, radicaal nieuwe visies en opkomende game changers voor het Cloud-Edge-IoT onderzoeksdomein en helpen bij het structureren van het toekomstige R&I-beleid voor het werkprogramma 2025-27. De EC screent alle visiepapers op vertrouwelijke wijze gescreend en het is de bedoeling dat geselecteerde partijen een presentatie geven tijdens een consultatiebijeenkomst in Brussel op 11 mei 2023.

Fujitsu BW DIL vierkant week 9 tm 12-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Netgear banner liggend start week 14