Martijn Kregting - 27 maart 2023

EC wil advies over cloud en IoT-strategie

EC wil advies over cloud en IoT-strategie image

De Europese Commissie (EC) vraagt marktpartijen en andere belangstellenden om hun visie op de EC-onderzoeksagenda over cloudontwikkeling. Het directoraat-generaal voor Communicatienetwerken, Inhoud en Technologie (DG Connect) van de Europese Commissie wil op basis van de openbare consultatie een toekomstvisie, strategie en onderzoeksrichting ontwikkelen voor het werkprogramma 2025-2027 EUCloudEdgeIoT-initiatief en Europese dataopslag. De deadline voor de 'call for expression of interest' ligt op 14 april 2023.

Het EUCloudEdgeIoT-initiatief maakt deel uit van Horizon Europe's Cluster 4. Binnen dit initiatief wil de EC tot een nieuwe strategie komen voor de volgende generatie Cloud-Edge-IoT, die meer intelligentie en autonomie moet bieden. Investeringen in onderzoek en innovatie (R&I) en in het werkprogramma 2020-2023 zijn gericht op basistechnologie en opkomende systeemconcepten op basis van cloud-edge computing die voortbouwen op relevante elementen van computing, connectiviteit, IoT, AI en cyberbeveiliging.

Hypergedistribueerde computeraanpak

Verdere R&I is volgens de openbare consultatie gericht op de ontwikkeling van een Cognitive Cloud-Edge Computing Continuum. Deze hypergedistribueerde computeraanpak gebruikt kunstmatige intelligentie-technologie om de automatisering en dynamische aanpassing van het beheer van middelen over IoT-apparaten en Edge- en Cloud computing-modellen te bevorderen. Onder de voorbeelden die worden gegeven, zijn ook nieuwe trends, zoals MetaOS, MetaWeb, industrieel IoT een Metaverse@theEdge.

De bijdragen moeten de EC helpen om voor te sorteren op toekomstige ontwrichtende trends, radicaal nieuwe visies en opkomende game changers voor het Cloud-Edge-IoT onderzoeksdomein en helpen bij het structureren van het toekomstige R&I-beleid voor het werkprogramma 2025-27. De EC screent alle visiepapers op vertrouwelijke wijze gescreend en het is de bedoeling dat geselecteerde partijen een presentatie geven tijdens een consultatiebijeenkomst in Brussel op 11 mei 2023.

Cloudian BW - week 11/12-2023 Commvault BW 30-05 tm 07-06-2023
FOBT2023 | Banner liggend - REGISTER