Martijn Kregting - 28 maart 2023

Zoom en Okta lanceren authenticatie voor end-to-end encryptie

Zoom en Okta lanceren authenticatie voor end-to-end encryptie image

Zoom en Okta lanceren Okta Authentication for End-to-End Encryption (E2EE) voor betalende klanten. Okta Authentication for E2EE is door de twee organisaties ontwikkeld om een extra beveiligingslaag te bieden in end-to-end versleutelde Zoom-vergaderingen. De nieuwe functie voor identiteitsverificatie gebruikt Okta’s technologie om de e-mail identiteit van deelnemers aan Zoom-vergaderingen te bevestigen. Dit moet voorkomen dat onbevoegde deelnemers inbellen.

Okta Authentication for E2EE stelt Zoom-accountbeheerders in staat om de identiteit van deelnemers te verifiëren via het Security tabblad van de Zoom Web Portal. Zodra de Zoom-accountbeheerder deze functie heeft ingeschakeld, kan een vergaderdeelnemer ervoor kiezen om de eigen identiteit te delen door de functie in de individuele instellingen in te schakelen. Afhankelijk van de organisatie-instellingen van een gebruiker, kunnen zij automatisch worden geverifieerd of worden doorgestuurd naar de Okta webpagina om de verificatie te voltooien met hun inloggegevens voor twee-factor authenticatie.

Zodra een deelnemer is geverifieerd, verschijnt er een blauw schildje met een slotje naast de gebruikersnaam in de deelnemerslijst van de vergadering. Iedereen die deelneemt aan de vergadering kan met de muis over het pictogram gaan om een beknopt overzicht te zien met geverifieerde informatie over die persoon, inclusief de bedrijfsnaam en bijbehorend Okta-geverifieerd e-mailadres.

Explosieve toename

Samenwerkingsapps, zoals Zoom, worden steeds vaker verplicht om identiteitsverificatie in te bedden, zoals single-sign-on en twee-factor authenticatie. Als gevolg hiervan ziet Okta een explosieve toename in de adoptie van zijn Zero Trust-beveiligingsoplossingen. De strategische samenwerking met Zoom is daar een voorbeeld van.

Arno Nienhuis, Vice President NEMEA bij Okta, stelt dat volgens Okta's meest recente State of Zero Trust Security-rapport 97 procent van de ondervraagde bedrijven ofwel een Zero Trust initiatief heeft opgezet of dit in de komende 12-18 maanden wil opzetten.

"Het principe van Zero Trust wordt omarmd door bedrijven en overheidsinstellingen en luidt: 'Vertrouw nooit blind, verifieer altijd'. Bij een Zero Trust-aanpak zijn sterke identiteits- en toegangscontroles een vereiste, vooral bij een personeelsbestand dat in diverse, dynamische omgevingen werkt. In onze inspirerende samenwerking met Zoom streven we precies dat na. Omdat Zoom gebruik maakt van Okta Zero Trust, kunnen IT- en beveiligingsteams hun organisaties helpen de beveiligingsrisico's te beperken, zonder dat dit ten koste gaat van de gebruikerservaring of de efficiëntie in de samenwerking."