Witold Kepinski - 04 april 2023

bunq breidt uit naar de Verenigde Staten

bunq, de op een na grootste neobank van Europa, heeft een aanvraag ingediend voor een Amerikaanse bankvergunning bij de FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation) in New York. Hiermee brengt bunq haar bewezen, innovatieve en gebruikersgerichte benadering van bankieren naar Amerikaanse consumenten en bedrijven.

bunq breidt uit naar de Verenigde Staten image

Na een succesvol decennium als bank voor Europese gebruikers, richt de neobank zich nu op de vijf miljoen Europese expats, internationale ondernemers en professionals in de Verenigde Staten die zich sterk met beide continenten verbonden voelen. De challenger wil het leven van deze Amerikaanse gebruikers gemakkelijk maken en hen binnen vijf minuten een volwaardige bankrekening laten openen.

De bunq-app, op maat gemaakt voor iedereen met een internationale levensstijl, laat gebruikers hun financiën overal ter wereld beheren. Door te besparen op wisselkoersopslagen, meerdere valuta te gebruiken en automatisch te budgetteren, krijgen digital nomads volledige controle over hun financiën. bunq hanteert daarnaast geen verborgen kosten of een minimumsaldo, zoals dat in de Verenigde Staten vaak wel gebruikelijk is.

Ali Niknam, CEO en oprichter van bunq, zegt: "bunq streeft naar meer diversiteit in de financiële sector, zodat mensen de vrijheid hebben om te kiezen wat er bij hen past. Met deze eenvoudige filosofie hebben we Europa weten te veroveren. We kunnen niet wachten om digital nomads in de VS ook zonder gedoe te laten bankieren; waar, wanneer en hoe het hen het beste uitkomt.”

Eind 2021 telde de VS 4,9 miljoen Europese expats, een groep die steeds vaker te maken krijgt met complexe regels en een tekort aan transparante financiële diensten in de VS. bunq wil deze Amerikaanse gebruikers een product bieden dat volledig op hun wensen en behoeften is afgestemd.

bunq is in enkele jaren snel uitgebreid naar meer dan dertig Europese landen. Met de overname van de Belgische fintech Tricount (5,4 miljoen gebruikers) in mei 2022, werd bunq de op een na grootste neobank van Europa. Daarnaast is bunq sinds 2021 de eerste Europese neobank die operationele winst boekte. In december 2022 werd bunq structureel winstgevend met een eerste kwartaalwinst van 2,3 miljoen euro.

bunq, dat in 2012 werd opgericht, kreeg als eerste bank in 35 jaar een Europese bankvergunning. Bijna tien jaar lang was oprichter en ondernemer Ali Niknam (1981) de voornaamste geldverstrekker van het bedrijf. Hij stak meer dan honderd miljoen euro geld in bunq. In 2021 haalde bunq €193 miljoen op, tegen een waardering van €1.6 miljard, in de grootste serie A ronde ooit opgehaald door een Europese fintech.