Martijn Kregting - 12 april 2023

Jaarbeurs Utrecht laat netwerk vernieuwen

Netwerkspecialist Wentzo en HP Enterprise-dochter Aruba vernieuwen het netwerk van Koninklijke Jaarbeurs (Utrecht). Vanwege de wens voor flexibiliteit en schaalbaarheid koos Jaarbeurs voor een Network as a Service-oplossing voor zowel het hallencomplex als het Beatrix-gebouw. De Jaarbeurs telt elf hallen met een totaaloppervlakte van circa 100.000 m2 en is daarmee een van de grootste Nederlandse overdekte evenementenlocaties. Jaarlijks trekt het complex zo'n 2,3 miljoen bezoekers.

Jaarbeurs Utrecht laat netwerk vernieuwen image

De Jaarbeurs heeft de ambitie om n 2030 Europa’s meest vernieuwende eventlocatie en -organisator te zijn. De netwerktechnologie van Aruba moet hiervoor de basis vormen. Het netwerk zal opereren op basis van het nieuwste Aruba operating system (AOS 10), een centraal cloud managementplatform (Aruba Central) en access points die fungeren als IoT-platform en onder meer Zigbee en Bluetooth 5 ondersteunen. “Perfect voor onder meer indoor wayfinding en toekomstige innovaties die een bezoek aan Jaarbeurs nóg prettiger maken” aldus Corine Bos, Directeur IT van Jaarbeurs.

Network as a service

Wentzo stelt haar Network as a Service-oplossing afgestemd te hebben op het business model van Jaarbeurs. Zo kan Jaarbeurs haar abonnement per hal of zaal pauzeren wanneer er geen events zijn. “Daarnaast ontwikkelen we gezamenlijk een portal waarmee evenementenorganisatoren en standhouders vaste internetverbindingen kunnen afnemen", stelt Bert Enserink, technisch directeur van Wentzo, "maar ook de snelheid daarvan tijdens een event eenvoudig kunnen verhogen.”

Het nieuwe WiFi-netwerk moet voldoende capaciteit voor ruim 30.000 gelijktijdige gebruikers bieden, met snelle responstijden middels geïntegreerd DNS-, DHCP- en IP-adresmanagement (DDI). De veiligheid van het netwerk wordt geborgd door een combinatie van firewalls, network access control (NAC) en continue scans die toetsen of Jaarbeurs compliant is aan security-normeringen.

Nutanix BW 30-05 tm 15-06-2023 SLTN Vierkant
Commvault BN/BW 30-05 tm 07-06-2023