Martijn Kregting - 13 april 2023

Rusland importeert voor ruim 1 miljard dollar aan moderne technologie

Rusland is er ondanks internationale sancties in geslaagd voor meer dan 1 miljard dollar aan technologie-producten zoals high-end processors te importeren. En een deel van de smokkelwaar zou zijn verzonden door een in het VK gevestigd bedrijf. Dat blijkt onder meer uit berichtgeving van de Financial Times en Nikkei.

Rusland importeert voor ruim 1 miljard dollar aan moderne technologie image

Het verslag van de FT over de illegale export maakt volgens The Register gebruik van analyse door Maxim Mironov, een professor aan de IE Business School in Madrid. Mironov had toegang tot Russische douanegegevens en ontdekte dat een in het Verenigd Koninkrijk gevestigd bedrijf genaamd Mykines Corporation producten naar Rusland verscheepte die waren gemaakt door Huawei, H3C, Intel, AMD, Apple en Samsung, zonder de juiste toestemming om dit te doen.

Toestemming geweigerd

Hoewel waarschijnlijk niet alle technologie bedoeld is voor gebruik door het Russische leger of nationale veiligheidsdiensten, zou de toestemming vrijwel zeker zijn geweigerd, gezien de sancties tegen Rusland wegens zijn invasie van Oekraïne in februari 2022.

Sommige van de gegevens die door Mironov werden gebruikt, zijn naar verluidt bevestigd door een handelsanalysebedrijf genaamd ImportGenius. Dat verstrekte gegevens aan Nikkei waaruit blijkt dat 570 miljoen dollar aan verboden technologie via China en Hong Kong naar Rusland geëxporteerd is. Het gaat om 3.292 transacties ter waarde van minstens 100.000 dollar elk. Ongeveer 70 procent betrof producten van Amerikaanse chipmakers zoals (maar niet alleen) Intel, Advanced Micro Devices en Texas Instruments. De totale waarde van deze transacties bedroeg minstens 740 miljoen dollar.

De FT en Nikkei hebben op basis van historische handelsstromen naar Rusland bepaald dat Mykines en de Chinese partijen die betrokken zijn bij de export, aanzienlijk meer zijn gaan uitvoeren naar Rusland nadat de sancties waren opgelegd.

Harde aanpak

De regering Biden, die zich hard heeft gemaakt voor de diverse sanctiepakketten van het afgelopen jaar, stelt op de hoogte te zijn van de routes die kopers gebruiken in door sancties getroffen landen om moderne technologie te importeren. Behalve Rusland zijn dat vooral Iran en Noord-Korea. De VS wil hard optreden om de illegale export aan te pakken.

Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024