Witold Kepinski - 14 april 2023

Deutsche Fussball Liga en AWS lanceren nieuwe real-time Bundesliga statistieken

De Deutsche Fußball Liga (DFL) en Amazon Web Services (AWS) lanceren de nieuwste Bundesliga Match Facts powered by AWS: Keeper Efficiency en Ball Recovery Time. Elke Bundesliga Match Fact, zorgt voor real-time statistieken die fans inzicht geven in Duitse topvoetballers en teams.

Deutsche Fussball Liga en AWS lanceren nieuwe real-time Bundesliga statistieken image


De DFL ontwikkelt Bundesliga Match Facts door het verzamelen en analyseren van een totaal van 3,6 miljoen datapunten van elke wedstrijd in real-time, met behulp van een combinatie van AWS-analytics en machine learning tools en computing, storage, database en serverless services. Hiermee kan het publiek de prestaties en spelstrategie van teams beter begrijpen en meer inzicht krijgen in de prestaties van hun favoriete spelers. 91% van de internationale Bundesliga-fans die deelnamen aan een online enquête, zei dat deze geavanceerde statistieken waarde toevoegen aan hun Bundesliga-ervaring.

De twee nieuwe statistieken uitgelegd

Goalkeeper Efficiency is gebaseerd op xSaves, wat is afgeleid van het Expected Goals (xGoals)- model. xSaves geeft aan hoe groot de kans is dat een schot op doel wordt gered. Elk schot wordt individueel geanalyseerd, met betrekking tot de baan van de bal, de afstand van de aanvaller, de hoek tot het doel en de precieze positie van de keeper. Deze data worden vergeleken met gegevens van ongeveer 20.000 eerdere schoten op doel uit het huidige en meest recente Bundesliga-seizoenen. Op basis hiervan wordt in real-time de kans berekend dat de keeper een redding maakt. Goalkeeper Efficiency is het optellen van individuele waarden: als het aantal succesvolle reddingen van één keeper in een bepaalde periode groter is dan de bij elkaar opgetelde xSaves-waarde, heeft deze keeper een positieve Goalkeeper Efficiency.

Ball Recovery Time berekent tot op een tiende van een seconde nauwkeurig hoe snel een team de bal terugwint na balverlies. Algoritmes houden automatisch bij welk team de bal onder controle heeft. Wanneer het team balbezit verliest, wordt gemeten hoelang het duurt voordat het team de bal terug heeft. Ball Recovery Time moet worden gezien in de context van een teamstrategie en de fase van de wedstrijd. Sommige teams proberen bijvoorbeeld de bal zo snel mogelijk terug te krijgen, terwijl andere hun tegenstanders de bal laten bezitten en wachten op kansen om een tegenaanval in te zetten. De resterende tijd in een wedstrijd en de score, kunnen ook beïnvloeden of een team meer geneigd is om druk te zetten, of juist de bal meer naar zich toe laat komen.