Martijn Kregting - 14 april 2023

6G-consortium hoopt op 200 miljoen euro uit Nationaal Groeifonds

Samenwerkingsverband Future Network Services hoopt op een subsidie van 200 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds voor ontwikkeling van 6G-technologie. Dat meldt het FD. Onder aanvoering van TNO stelt het consortium een positie te willen claimen in de internationale keten van chips, telecomapparatuur en netwerken. Zo'n positie moet voorkomen dat Nederland afhankelijk wordt van Chinese leveranciers, zoals in de 4G- en 5G-markt gebeurde.

6G-consortium hoopt op 200 miljoen euro uit Nationaal Groeifonds image

Het FTS-consortium omvat een reeks Nederlandse techbedrijven -zoals telecomaanbieders - en organisaties die zich actief opstellen bij de ontwikkeling van 6G - zoals technische universiteiten en andere kennisinstellingen. Zij willen dat Nederland zich op onderdelen van 6G een toppositie verwerft. Zo kan voorkomen worden dat Nederland en de EU te afhankelijk worden van buitenlandse leveranciers en hun regeringen.

Vooral bij 4G en 5G heeft de EU (evenals de VS) zowel de technologische ontwikkeling als de productie te veel los gelaten, waardoor China zich hier een machtspositie verwierf. Dit leidde de afgelopen jaren uiteindelijk tot regulering en sancties voor 5G-leveranciers zoals Huawei, uit vrees voor spionage door de Chinese overheid. Op 6G-gebied moet Nederland in de voorhoede staan en meepraten over 6G-standaarden is hiertoe een eerste belangrijke stap, schrijft het FD.

Vitaal belang

'Digitale infrastructuur is van vitaal belang voor Nederland', liet TNO eerder dit jaar weten. 'Het is daarom noodzakelijk dat toekomstige communicatienetwerken nog sneller, betrouwbaarder en veiliger zijn. Om dat te realiseren is verregaande samenwerking nodig tussen publieke en private partijen, gericht op onderzoek en ontwikkeling van de volgende generatie communicatienetwerken, met name 6G. De eerste stappen hiervoor zijn al gezet. Samen met partners zijn wij het groeifondsvoorstel Future Networks Services (FNS) aan het realiseren dat in februari 2023 is ingediend.'

FNS hoopt op circa 200 miljoen euro steun uit het Nationaal Groeifonds, dat de komende vijf jaar in totaal 20 miljard euro beschikbaar heeft. Voor een eerste tranche is vier miljard euro beschikbaar voor innovatieve projecten. Er zijn 47 voorstellen ingediend voor een totaalbedrag van EUR 9 miljard.

Voorstel ingediend

Het FNS consortium heeft op 2 februari 2023 het voorstel ingediend bij het Nationale Groeifonds. Het consortium heeft een nationaal programma uitgewerkt waarin ruim 60 partners de komende 6 jaar intensief met elkaar zullen samenwerken op het gebied van 6G Research & Development en Innovatie (R&D&I). Het totale programma heeft een omvang van 312 miljoen euro, waarvan ongeveer 90 miljoen euro via Open Calls ingevuld zal worden.

Grote partijen zijn onder meer NXP en Ampleon (semiconductor oplossingen 6G), SURF (testbed infrastructuur), Ericsson en Nokia (intelligente componenten en netwerken), KPN en T-Mobile (netwerken en toepassingen), Cordis Suit en ASML (Next Gen Remote Support), Vialis (draadloze detectie) en Gomibo (E-Commerce). Kleinere partijen zijn onder andere AntenneX, ALTRUM RF, Antenna Company en Future Mobility Network.