Wouter Hoeffnagel - 17 april 2023

Gartner: Tien techtrends waarmee overheden dit jaar te maken krijgen

Marktonderzoeker Gartner zet de top 10 techtrends voor de overheid voor 2023 uiteen. De trends kunnen leiders in de publieke sector helpen bij het versnellen van hun transformatie nu zij zich voorbereiden op de post-digitale overheid en een aanhoudende focus op missiedoelstellingen.

Gartner: Tien techtrends waarmee overheden dit jaar te maken krijgen image

"Niet alleen zetten de huidige wereldwijde onrust en technologische ontwrichting regeringen onder druk om een balans te vinden tussen digitale kansen en risico's, het biedt ook solide kansen om de volgende generatie digitale overheid vorm te geven", zegt Arthur Mickoleit, Director Analyst bij Gartner. "Overheids-CIO's moeten aantonen dat hun digitale investeringen niet alleen tactisch van aard zijn, aangezien ze de dienstverlening en de impact van de kernmissie blijven verbeteren."

Gartner adviseert CIO's binnen de overheid rekening te houden met de impact van de volgende techtrends op hun organisaties en met behulp van de inzichten te pleiten voor investeringen om de zakelijke capaciteiten te verbeteren, leiderschapsprioriteiten te bereiken en een meer toekomstbestendige overheidsorganisatie te creëren.


Adaptieve beveiliging

Gartner voorspelt dat tegen 2025 75% van de CIO's binnen de overheid direct verantwoordelijk zijn voor beveiliging buiten IT, inclusief operationele en bedrijfskritische technologieomgevingen. De convergentie van organisatiedata, privacy, supply chain, cyberfysieke systemen (CPS) en cloud vereist een geïntegreerde beveiligingsaanpak. CIO's moeten adaptieve beveiliging koppelen aan bredere doelstellingen op het gebied van digitale innovatie, transformatie, nationale veiligheid en veerkracht.

Cloudgebaseerde verouderde modernisering

Toonaangevende overheden staan onder druk om verouderde, geïsoleerde systemen en dataopslag af te breken om de IT-infrastructuur en -applicaties te moderniseren om te zorgen voor veerkrachtigere overheidsdiensten. CIO's kunnen adaptieve sourcingstrategieën gebruiken om gebieden te identificeren waar as-a-service leveringsmodellen de interne middelen vergroten en zakelijke prioriteiten aanpakken. Gartner voorspelt dat meer dan 75% van de overheden in 2025 meer dan de helft van de workloads gebruiken met behulp van hyperscale cloudserviceproviders.

Soevereine cloud

Onder meer wereldwijde onzekerheid en zorgen over gegevensprivacy leiden tot een grotere vraag naar soevereine clouds. Overheden proberen in toenemende mate de toegang van externe partijen en buitenlandse overheden tot gegevens en infrastructuur te beperken. Gartner voorspelt dat tegen 2025 meer dan 35% van de legacy-applicaties van de overheid wordt vervangen door oplossingen die zijn ontwikkeld op low-code applicatieplatforms en worden onderhouden door fusieteams.

Hyperautomatisering

Volgens Gartner geeft 60% van de overheidsorganisaties tegen 2026 prioriteit aan de automatisering van bedrijfsprocessen, ten opzichte van 35% in 2022. Initiatieven rond hyperautomatisering ondersteunen bedrijfs- en IT-processen bij de overheid om verbonden en naadloze diensten gericht te leveren aan burgers. CIO's moeten automatiseringsinitiatieven afstemmen op de huidige prioriteiten voor het nastreven van digitale transformatie en tegelijkertijd optimaliseren van de operationele kosten.

AI voor beslissingsinformatie

Gartner voorspelt dat tegen 2024 60% van de overheidsinvesteringen in AI en data-analyse rechtstreeks van invloed zijn op real-time operationele beslissingen en resultaten. AI voor beslissingsinformatie biedt overheden snelle, nauwkeurige en vroege besluitvormingsmogelijkheden op schaal. CIO's moeten zich voorbereiden op het wijdverspreide gebruik van AI door ervoor te zorgen dat gegevens beschikbaar zijn op de besluitvormingspunten en door effectieve bestuursprincipes vast te stellen.

Gegevens delen als een programma

Het delen van gegevens tussen bureaus en afdelingen op ad hoc-basis is niet langer voldoende gezien de eisen om waarde uit gegevens en analyses te halen. Gartner voorspelt dat tegen het einde van 2023 50% van de overheidsorganisaties formele verantwoordingsstructuren voor het delen van gegevens zal hebben opgezet, inclusief standaarden voor gegevensstructuur, kwaliteit en tijdigheid. CIO's moeten zich richten op toegevoegde waarde en missiedoelstellingen bij het ontwikkelen van initiatieven voor het delen van gegevens.

Total experience

De total experience (TX)-benaderingen van de overheid de procesambiguïteit zijn tegen 2026 met 90% teruggelopen, terwijl de tevredenheid wat betreft zowel de klantervaring (CX) als de werknemerservaring (EX) naar verwachting met 50% toeneemt. TX creëert synergieën en samenhang tussen traditioneel geïsoleerde, onsamenhangende CX-, EX-, multi-ervaring (MX) en gebruikerservaring (UX) disciplines ter ondersteuning van overheidstransformatie. CIO's kunnen wrijvingspunten verminderen door de trajecten van burgers en werknemers in kaart te brengen, te visualiseren en opnieuw te ontwerpen.

Digitale identiteitsecosystemen

Gartner voorspelt dat meer dan een derde van de nationale regeringen burgers tegen 2024 mobiele identiteitsportefeuilles aanbiedt. Overheden worden geconfronteerd met nieuwe verantwoordelijkheden in opkomende digitale identiteitsecosystemen, met de verwachting dat ze vertrouwen, innovatie en acceptatie over sectoren en grenzen heen waarborgen. Om dit te bereiken moeten overheden digitale identiteiten met hoge betrouwbaarheid eenvoudig verkrijgbaar en relevant maken voor diverse doelgroepen van eindgebruikers en dienstverleners.

Casemanagement as a Service

De integratie van overheidsdiensten hangt af van het ontwerpen en ontwikkelen van oplossingen voor casemanagement als samengestelde producten en diensten die kunnen worden gedeeld tussen de programma's, branches en overheidsniveaus. Gartner voorspelt dat bureaus die composable case management gebruiken tegen 2024 nieuwe functies 80% sneller zullen implementeren dan hun collega's. CIO's moeten laten zien hoe betere resultaten, verbeterde samenwerking of integratie van programma's kunnen worden bereikt.

Composable overheidstoepassingen

Overheden kunnen legacy, silo-systemen en datastores met succes afbreken door een composable architectuur toe te passen. Voortdurende verbetering en modernisering is mogelijk door een modulaire benadering van de applicatiearchitectuur en het toepassen van de snelle ontwikkelingen op het gebied van automatisering en machine learning.

Meer informatie is voor klanten van Gartner beschikbaar in het rapport 'Presentation: Top Technology Trends in Government for 2023'.

Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024 Darktrace BW 28-05 tm 18-06-2024
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024