Wouter Hoeffnagel - 25 april 2023

Epic Games verliest hoger beroep tegen Apple

Epic Games verliest het hoger beroep in de rechtszaak die het tegen Apple had aangespannen. Epic stelt in deze zaak dat Apple een monopoliepositie in handen heeft doordat het bedrijf iOS niet open stelt voor alternatieve appwinkels. De rechter gaat hierin echter niet mee.

Epic Games verliest hoger beroep tegen Apple image

Een rechter stelde Epic eerder in 2021 al in het ongelijk in de zaak. Apple hoefde dan ook niet te voldoen aan de meeste eisen die Epic had gesteld, waaronder het openstellen van iOS voor alternatieve appwinkels. Wel moet Apple externe links voor betalingen in apps voortaan toestaan.

Hoger beroep

Het gamebedrijf ging tegen deze uitspraak echter in hoger beroep. Ook in dit hoger beroep gaan de drie betrokken rechters echter niet mee in de redenering van Epic, meldt Bloomberg. Zij nemen de eerdere uitspraak grotendeels over. Epic kan volgens het Ninth Circuit Appeals Court niet bewijzen dat Apple op onrechtmatige wijze een monopoliepositie heeft gecreƫerd door met haar gesloten ecosysteem voor iOS-apps, die Apple zelf ook wel een 'walled garden' noemt.

Dat betekent niet dat de rechters geen kanttekeningen plaatsen bij de werkwijze van Apple. Zo erkent het hof dat de restricties 'een substantieel anticompetitief effect' kennen, dat ook klanten raakt. Deze restricties vallen volgens de rechtbank echter niet binnen wetgeving rondom anticompetitief gedrag.

Ook het Ninth Circuit Appeals Court oordeelt dat Apple voortaan externe links voor betalingen moet toestaan in apps die worden aangeboden via zijn App Store.