Witold Kepinski - 01 mei 2023

Microsoft en Google groeien sterkst in public cloud aanbod

Uit nieuwe gegevens van Synergy Research Group blijkt dat de bedrijfsuitgaven voor cloudinfrastructuurdiensten in het eerste kwartaal wereldwijd meer dan 63 miljard dollar bedroegen, ruim 10 miljard dollar meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar.

Microsoft en Google groeien sterkst in public cloud aanbod image

Het jaar-op-jaar groeipercentage bedroeg 20% ​​in het eerste kwartaal. Hoewel dit een stuk minder is dan voorgaande jaren, was het vergelijkbaar met het groeiniveau van het voorgaande kwartaal. De uitgaven in het eerste kwartaal waren 4% hoger dan in het vierde kwartaal, vergelijkbaar met de kwartaal-op-kwartaalgroei in het eerste kwartaal van vorig jaar. Het lijdt geen twijfel dat het huidige economische klimaat enige groei in clouduitgaven heeft afgeremd, maar ondanks deze uitdagingen op korte termijn blijft de markt in een gezond tempo groeien. 

Van de grootste cloudproviders hadden Microsoft en Google de sterkere groeicijfers op jaarbasis, waardoor beide hun wereldwijde marktaandeel met een procentpunt hebben vergroot ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Hun wereldwijde marktaandelen in het eerste kwartaal bedroegen respectievelijk 23% en 10%. 

Ondertussen bleef marktleider Amazon binnen zijn langdurige marktaandeelbereik van 32-34%. In totaal waren de drie leiders goed voor 65% van de wereldwijde markt. Onder de tier twee cloudproviders zijn Oracle, Snowflake, MongoDB, Huawei en de drie belangrijkste Chinese telco's degenen met de hoogste groeicijfers op jaarbasis.

Nu de meeste grote cloudproviders hun inkomstengegevens voor het eerste kwartaal hebben vrijgegeven, schat Synergy dat de kwartaalinkomsten uit cloudinfrastructuurservices (inclusief IaaS, PaaS en gehoste private cloudservices) 63,7 miljard dollar bedroegen, met een omzet van 237 miljard dollar na twaalf maanden. 

Public IaaS- en PaaS-diensten zijn goed voor het grootste deel van de markt en die groeiden met 21% in het eerste kwartaal. De dominantie van de grote cloudaanbieders is nog meer uitgesproken in de public cloud, waar de top drie 72% van de markt in handen heeft. Geografisch gezien blijft de cloudmarkt sterk groeien in alle regio's van de wereld. Gemeten in lokale valuta, groeiden de regio's Noord-Amerika, APAC en EMEA allemaal met meer dan 20% op jaarbasis.

Economische druk drukt in sommige kringen de clouduitgaven, maar de fundamentele voordelen van cloudadoptie blijven de markt naar steeds hogere niveaus drijven. Ook de grote Chinese cloudmarkt is weer aan het groeien, al zijn het de telco's die er meer van profiteren dan de traditionele grote internetbedrijven. En nu de Amerikaanse dollar zich terugtrekt van zijn recente historische hoogtepunten, biedt dat nu wat wind in de rug voor cloud groeistatistieken in de EMEA- en APAC-regio's, die samen goed zijn voor meer dan de helft van de wereldmarkt.

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
DIC Awards BN tm 21-10-2024