Witold Kepinski - 04 mei 2023

Arctic Wolf: 'Een 'sterk' wachtwoord is simpelweg niet meer voldoende'

Op de eerste donderdag van mei is het World Password Day, een dag gewijd aan het belang van veiligere wachtwoordpraktijken.

Arctic Wolf: 'Een 'sterk' wachtwoord is simpelweg niet meer voldoende' image

Dan Schiappa, Chief Product Officer bij Arctic Wolf, deelt graag zijn inzichten hierover in een kort commentaar.

“Hoewel het wachtwoord nogal altijd de standaard beveiligingsmethode is voor vrijwel elk account, is er nog steeds ruimte voor verbetering in wachtwoord- en authenticatiemethoden. Vorig jaar bleek dat in 58% van de geconstateerde gevallen van Business Email Compromise (BEC) multifactor authenticatie (MFA) niet was ingeschakeld. Aangezien er elk jaar honderden miljoenen inloggegevens op het dark web verschijnen, is het belangrijk om te onthouden dat een ‘sterk’ wachtwoord simpelweg niet meer voldoende is.

Tijdens deze World Password Day zouden leidinggevenden aandacht moeten besteden aan het belang van sterke wachtwoorden, maar ook aan andere, aanvullende maatregelen om te voorkomen dat cybercriminelen misbruik kunnen maken van een gelekt wachtwoord. Een sterk, complex wachtwoord is een goede eerste stap, maar is zinloos als dat wachtwoord vervolgens wordt opgeslagen in een onveilige spreadsheet of een andere makkelijk toegankelijke opslagplaats. MFA is van groot belang om zowel eenvoudige als sterke wachtwoorden te beveiligen. Mensen moeten ook onthouden dat ze wachtwoorden niet hergebruiken, vooral op werk- en privédevices en -accounts. Gebruik een wachtwoordmanager als veilige kluis voor alle inloggegevens. Tot slot moeten gebruikers altijd opletten – als een link in een e-mail naar een wachtwoordformulier leidt, denk dan heel goed na voordat je je gegevens daar invoert!”