Witold Kepinski - 15 mei 2023

UHB Consulting neemt softwareleverancier Smart-Q over

UHB Consulting AG, gesteund door Main Capital Partners, versterkt zijn positie in het Duitse gezondheidszorg software segment met de overname van softwareleverancier voor palliatieve zorg, Smart-Q. De combinatie zal de recente ontwikkelingen van beide bedrijven verder versnellen en klanten van zowel UHB als Smart-Q een breder en uitgebreider aanbod van softwareoplossingen in de gezondheidszorg bieden. Deze combinatie markeert de eerste add-on overname sinds de strategische samenwerking met Main Capital in 2022.

UHB Consulting neemt softwareleverancier Smart-Q over image

Smart-Q werd in 2010 opgericht door Daniel Zenz in Bochum en biedt een gespecialiseerd patiëntendocumentatieplatform, ISPC, dat meer dan 550 klanten bedient, waaronder ziekenhuizen, hospices en universiteiten. Daarnaast biedt het bedrijf pijndocumentatiesoftware en software voor bemiddeling en procesvoering voor openbare instellingen (bijv. Ethische Commissies). Tot de klanten van Smart-Q behoren vooraanstaande medische verenigingen, universiteiten, ziekenhuizen en particuliere zorgverleners.

UHB is een leverancier van oplossingen voor financieel beheer, logistiek en noodherstel voor de gezondheidszorg, gevestigd in St. Wolfgang bij München. Met meer dan 80 werknemers bedient het bedrijf meer dan 800 instellingen, die vertrouwen op de producten en de jarenlange ervaring van UHB Consulting. Het klantenbestand omvat enkele van de grootste ziekenhuizen en medische centra in Duitsland.

Dankzij de combinatie kan de nieuw gevormde groep haar waardepropositie naar bestaande klanten uitbreiden en verbeteren met een zeer complementair productaanbod. Door de krachten te bundelen, zullen Smart-Q klanten kunnen profiteren van UHB's disaster back-up systemen, terwijl Smart-Q extra waarde zal bieden aan UHB's klinische klanten met haar palliatieve zorg documentatie software. Het partnerschap is dan ook een logische eerste stap in de anorganische groeistrategie van UHB. De groep beschikt samen over een uitzonderlijk team van meer dan 100 medewerkers en verwacht een omzet van meer dan 15 miljoen euro te realiseren.

Naast de overname van Smart-Q zijn Main Capital Partners en UHB verheugd de nieuwe merknaam van de groep aan te kondigen. Vanaf januari 2024 wordt UHB Consulting AG UHB Software AG, wat de focus en de oplossingen van het bedrijf weerspiegelt.

Thomas Unterhaslberger, oprichter en CEO van UHB, licht toe: "Met Smart-Q kunnen we de marktleidende positie van UHB consulting in de palliatieve zorgsector voor ziekenhuizen en hospices versterken. Dit partnerschap stelt ons in staat onze productportefeuille en ons klantenbestand te verbreden, wat ons op zijn beurt nog aantrekkelijker en waardevoller maakt voor onze klanten."

Daniel Zenz, directeur en CEO van Smart-Q, voegt toe: "We kijken er naar uit om onze krachten te bundelen met UHB en zijn ervan overtuigd dat deze stap aanzienlijke waarde zal creëren voor beide bedrijven en onze klanten."

Yves Souren, Investment Director bij Main Capital Partners, sluit af: "Sinds ons partnerschap met UHB hebben we gewerkt aan het aanvullen van het innovatieve product- en dienstenportfolio van het bedrijf door middel van selectieve add-on acquisities. De strategische combinatie van Smart-Q is de eerste stap in de anorganische groeiambities van UHB en zal de groep in staat stellen om uit te breiden naar aangrenzende klantsegmenten en het productaanbod aan haar klanten te verbreden. We kijken erg uit naar de samenwerking met UHB en Smart-Q en zullen de groep blijven ondersteunen bij het versterken van hun leidende positie in de zorgsector."