Wouter Hoeffnagel - 20 mei 2023

Mogelijk derde Europese boete voor Meta in 2023 op komst

Meta, moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, krijgt mogelijk zijn derde Europese boete opgelegd van 2023. Het bedrijf verstuurt data van Europese gebruikers naar de Verenigde Staten, zonder dat hierbij de juiste veiligheidsgaranties worden geboden.

Mogelijk derde Europese boete voor Meta in 2023 op komst image

Dit meldt Bloomberg op basis van anonieme bronnen. De boete is nog niet officieel aangekondigd door de Ierse Data Protection Commission (DPC). De Ierse toezichthouder gaat over de zaak aangezien het Europese hoofdkantoor van Meta in Ierland is gevestigd. Naar verwachting legt de Ierse DPC Meta niet alleen een boete op, maar verbiedt het ook verdere overdracht van data van Europeanen naar de VS.

Hoger dan vergelijkbare boete voor Amazon

De omvang van de boete is onbekend. Wel melden de bronnen dat de moeten naar verwachting hoger is dan een boete die Amazon eerder voor vergelijkbare overtredingen kreeg opgelegd in Luxemburg. Deze boete bedroeg toen 746 miljoen euro, omgerekend 805 miljoen dollar.

Het is de derde keer dat Meta die jaar een boete opgelegd krijgt. Het kreeg eerder van de Ierse toezichthouder een boete van 390 miljoen euro opgelegd wegens het niet vragen van toestemming aan gebruikers voor het gebruik van persoonlijke data via Facebook en Instagram. Ook kreeg het bedrijf van de DPC een boete van 5,5 miljoen euro voor vergelijkbare overtredingen met WhatsApp.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024